2009-05-06

Telekompaketet och demokratisk Arla

Precis som Christopher Kullenberg skriver på Newsmill, är frågan om telekompaketet långtifrån löst eller avklarat. Dagens händelseutveckling i Strasbourg kan varken räknas som en seger eller en förlust. Enligt tillägg 138 – som röstades genom idag – kommer man inte att helt abrupt kunna stängas av från Internet utan domstolsprövning. Men utvecklingen i sin helhet går fortfarande åt fel håll: allt hårdare tag, ökad kontroll, försämringar kring den personliga integriteten och en intressesfärmässig maktförskjutning åt industrin och lobbyorganisationer.

Carl Schlyter (förövrigt den mest aktiva EU-Parlamentarikern) skriver:

"Nu riskerar nätet att bli mer som en sorts kabel-TV, där telekombolagen kan styra konsumenterna till att tvingas använda deras tilläggstjänster i stället för att kunna välja fritt oavsett nätleverantör. Den omskrivna artikel som tidigare gått under namnet 166 blev också nedröstad. Den innebar att begränsningar av användarnas rättigheter inte får stå i strid med medborgarnas grundläggande rättigheter”

Men det mest häpnadsväckande och glädjande är ändå den oerhörda mängden aktivism som frågorna kring telekompaketet har väckt – mycket tack vare informationsteknologins möjligheter: bloggar, twitters, chat, wikis, databaser och så vidare, har dels möjliggjort distributionen av kunskap via svärmisk intelligens, och dels skapat det demokratiska trycket som enligt mig flyttat fram gränserna för vad man kan åstadkomma inom det demokratiska systemet. Carl Schlyter igen:

"Det är tack vare oerhört många människors engagemang och påtryckningar som det gick vägen. Idag fungerade demokratin i EU, medborgarna lyckades ändra ett viktigt beslut, tyvärr är det alltför sällan det händer."

Den distribuerade intelligensen – tusentals människor som samarbetar och bidrar med sin kompetens och kreativitet - och de kommunikativa möjligheterna, har även sprängt gränserna för vad traditionell media (av somliga kallad gammelmedia eller afk-media) kan åstadkomma inom den demokratiska sfären. Lets face it. Traditionell media har t.ex. i detta specifika fall, varit oerhört långsamma med rapporteringen, och inte sällan har informationen varit bristfällig. FRA-bävningen och telekompaketet är bara en början, vi kommer att se mycket mer demokratisk nätaktivism i framtiden.

Idag var det en viktig seger för demokratin.

PS. Sverige riskerar, i och med ordförandeskapet i EU, få frågan på sitt bord. Vi tycks skönja "riktningen" hos infrastrukturminister Åsa Torstensson (C).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, jag blev dålig - har varit störtförskyld och haft feber -så jag tvingades avstå från det planerade besöket på er pub. Sorry, det hade varit jättetrevligt att träffa er över en öl, men jag får bädda ner mig. Hälsa Johan och andra!
BS

Heiti Ernits sa...

Hej! Kul att du kikar in! Ajdå, hoppas du kryar på dig...det finns fler tåg...som går till Ockelbo :) jag måste bara tacka för en mycket intressant och lärorik diskussion idag. Oerhört lyckat! Jag tyckte att gensvaret var mycket positivt bland åhörarna. Jag hoppas att vi får möjligheten att lyfta Elin Wägner och hennes tankar i en högre omfattning framöver...

Men, som sagt, hoppas du kryar på dig! Och slå en signal ifall du närmar dig Borås :)