2006-11-30

Krafttag!

Ibland blir man förvånad, EU, känt som ett allmänt trög och ovillig organisation, har sannerligen tagit krafttag när det gäller utsläppsrätter av koldioxid.
Även förvånad blir man när Sverige får 2,4Miljoner ton mindre per år än det svenska regeringen begärt, Sverige som anses ligga bäst till i utsläppsligan i propotion till sin storlek.
Kanske är det inte heller så konstigt, Sverige har ju trots allt haft överskott av utsläppsrätter tidigare, så det förvånande i sammanhanget är att EU reagerar omedelbart och justerar ner prognoserna, detta är positivt och dynamiskt.

Det finns hopp!

Gäller bara att EU visar lika start enighet och handlingskraft när det gäller kemikalier, och det så kallade REACH projektet.


EU's vägar äro outgrundliga.

3 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Hur medier och intressgrupper ger svenskar en nattsvart bild av miljön.

Mikael Karlsson, ordförande för Svenska Naturskyddsföreningen, förklarade nyligen vid ett möte om miljöjournalistik att "Vi på SNF försöker att ha ett miljölarm i månaden". Man försöker skrämma till sig politiska framgångar inget fel med det men den senaste tidens intensiva debatt om miljön i media har ju nästan liknats vid en häxjakt på miljöbovar där vi som individer själva är den drivande kraften till en försämring av miljön.

Heiti Ernits sa...

Faktum är att vi står inför stora problem i framtiden, det är trots allt många oberoende institutioner och forskare rörade överens om.

Men jag kan hålla med att "häxjakten", som du kallar det, kan få motsatt effekt, dvs. att människorna slår dövörat till, ty så fungerar vi.
Det gäller att gå varsamt fram, opinionsbilda och få människorna känna sig delaktiga i lösningen istället för att känna sig skydliga. Vår västerländska livsstil är ju trots allt djupt kulturellt inlemmad i våran vardag och världsbild. Det är ingenting man kan trycka på uppifrån....