2007-01-16

Flygande Spaghettimonster


Jag och en kompis, hade igår kväll, en intressant och lång diskussion, angående intelligent design och evolutionens att vara eller icke vara.
(Skall försöka skriva lite mer om ämnet när jag får lite mer tid över)
Under mitt sanningssökande stötte jag på en spännande kreation, nämligen Det flygande spaghettimonstret (FSM), som är en konkurrerande teori för intelligent design (ID), som även påstår att klimatförändringar och naturkatastrofer beror på det minskande antalet pirater i världen.
Kanske något att driva inför nästa val: "Bli en pirat, rädda jorden!"
Kanske är piratpartiet lösningen på klimathotet, vad vet jag.
Världen är full av spännande idéer =)

9 kommentarer:

Anonym sa...

En kul drift med ID-kreationister!

Heiti Ernits sa...

Jepp, vore rätt kul om killen vann striden, och fick igenom rätten att undervisa FSM i skolan =)

Anonym sa...

Själv är jag ignostiker:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ignostiker

"Ignosticism är en ståndpunkt som innebär att frågan om guds existens är meningslös då den inte har några verifierbara (eller testbara) konsekvenser, och därför kan ignoreras."

Helt klart en variant som jag trivs med :)

Heiti Ernits sa...

Det var ett nytt begrepp... =)

Dock kan man inte nog betona det viktiga i att tro,
oavsett vad man tror på; religiositet är en viktig pusselbit i det mänskliga psyket, även vetenskapstro hör till skaran.
Jag är av samma åsikt som Sartre, när han menade att det finns en ”Gudstomrum” i människan.

Anonym sa...

Det uttrycket visste jag inte att Sartre använt. Låter som en mystikers utsago. Men så har jag länge ansett att existentialism och mysticism går väl ihop... (Detta inte menat som nånting nedsättande av något av dessa tankesystem.)

Anonym sa...

Heidi, om jag har någon form av "tro" så är det väl min tro till logik.
Jag anser att slutledingar om omvärlden skall dras utifrån vad man empiriskt kan bevisa i enlighet med vad våra sinnen säger oss.
Naturligtvis kan man argumentera runt att våra sinnen inte visar oss verkligheten som den egentligen är och liknande, men jag tycker att även den diskussionen är rätt ointressant eftersom vi, återigen, varken kan bevisa att det är så, eller inte är så.
Själv anser jag (och detta inte sagt för att trampa någon på fötterna, det är min personliga åsikt) att religion huvudsakligen är av ondo och har lett till att vetenskapliga framsteg har tagit längre tid än de skulle gjort annars, miljontals människor har dödats för att de tror det ena eller det andra, att miljarder människor världen runt lever sitt liv i väntan på att komma till ett "bättre ställe" vilket är ganska tragiskt om nu detta "bättre ställe" inte finns. Och så vidare.
Jag skulle kunna fortsätta, men nu skall jag till jobbet :)

Anonym sa...

Heiti skulle det stå i ovanstående inlägg såklart :)

Heiti Ernits sa...

Anders: Håller med om att i religionens namn har det gjorts väldigt mycket ont, religionen har används som ett maktmedel av mer eller mindre skruplerfria härskare; men man kan också påstå det omvända att i religionens namn har det gjorts väldigt mycket gott.
Man kan drunkna i religionshistoria och filosofi om man skall nysta i det här;

Men det jag menar är att inom det mänskliga psyket finns det ett behov av att tro, att längta, som har psykologiska orsaker. Det spelar ingen roll vilken religion eller idéströmning som tillämpas, och det kan manifesteras i olika skepnader.
Kanske finns det ett andligt tomrum hos den sekulariserade människan, som för tankarna till den ohämmade konsumtionen, eller det eviga jakten på snabb lycka och tillfredställelse; ett sätt att försöka fylla tomrummet.
Jag kanske är ute och cyklar, men det känns som den (post)modärna människan inte helt är tillfreds, och söker desperat en mening….
Skall försöka skriva någon längre om saken när jag får lite tid över =)

Anonym sa...

Heiti, jag tror jag förstår lite var du vill komma. Jag tror dock inte att det du beskriver behöver fyllas med religion eller tro. I mitt liv står kärleken för det. Min livskamrat sedan 7 år tillbaka ger mig den mening med livet som jag behöver.
Jag tror snarare att religionen blir en slags undanflykt från verkligheten och i vissa fall kan vara direkt skadlig för individens välgång och lycka.