2007-03-28

Förmögenhetsskatten

Slopandet av förmögenhetsskatten skall drivas genom redan i år, förkunnar alliansen på DN-debatt. Det råder fortfarande delade meningar, bland forskare, ekonomer och ideologer, om huruvida avskaffandet av förmögenhetsskatten förhindrar kapitalflykt, eller har en koppling till jobbtillväxt.
Oavsett vad man tycker om förmögenhetsskatten, ur rättvisesynpunkt eller ur ett ekonomiskt perspektiv, så reagerar jag ryggmärgsmässigt, på denna ohämmade forceringen av reformer.
Fort skall det gå, och hafsigt blir det.
Reformen kommer att lämna ett hål i budgeten på 5 miljarder kronor per år, som omedelbart måste finansieras.
Och det ironiska är att den största finansieringen görs genom att avdraget för privat pensionssparande maximeras till 12.000 kronor per person och år.

Läser man motionen (2003/04:Sk331) , skriven av kristendemokraten Kenneth Lantz, så blir man förundrad.

”…För den enskilda medborgaren – särskilt för låg- och medelinkomsttagare – kan det relativa värdet av avdragsrätten vara avgörande för att man vidtar åtgärder för att öka sin ekonomiska trygghet och försäkra sig om sin försörjning vid ett långt liv. Sparande som är långsiktigt bör snarare stimuleras än drabbas av högre skattetryck. Ett långsiktigt sparande har som mål ett drägligt liv på ålderns höst. Således kommer sparat kapital tillbaka till marknaden och därmed skatteintäkter till stat och kommun i form av moms och arbetsgivaravgifter…”

Vad säger kristendemokraterna nu?
Förslaget, som den är tänkt att finansieras idag, innebär (tillspettsat), att vi får betala de förmögna med våra pensionspengar.
Rättvist?

4 kommentarer:

Anonym sa...

helt sjukt faktiskt. det finns överhuvudtaget ingen samhällsekonomisk logik över det hela. den enda effekten är ytterligare omfördelning från majoriteten av befolkningen till en liten rik minoritet.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Varför insisterar så många av er vänsterdebattörer att säga att man betalar någon när man avstår från att ta deras pengar. Det är ohederlig retorik.

Heiti Ernits sa...

Tompa:
Jag tror inte heller att "kapitalflykten" kommer att hejdas, eller att de förmögna slutar skatteplanera...
Nu är det upp till bevis...

Anders:
Jag är överens med dig att skatterna skall vara effektiva och pragmatiska. Men jag hållet inte med dig om att skattesystemet skall avpolitiseras. Det är viktiga styrinstrument för politiker och samhällsplanerare;

Anonym:
Retoriken är tillspettsad...
Det handlar om gammal hederlig fördelningspolitik.
Oavsett vad man nu tycker om förmögenhetsskatten, så tycker jag att det är märkligt på vilket sätt de valt att finansiera underskottet...
(Även om det främst inte är låginkomsttagare som drabbas, som inte har råd för privat pensionssparande)