2007-05-04

Lyxpussel

Jag måste bara tipsa om Carl Fredrik Holtermanns blogg, Therapeutic Pictionary, han levererar träffsäkra karikatyrer på löpande band.

-"Det finns livspusslet och det finns lyxpusslet. Ett stressande livprojekt utan tillstymmelse till, just det, liv".

2 kommentarer:

Magnus sa...

Ett lyxpussel är kanske en innställning om att allt kan bli mer och ingenting är nog? Hållningen kan kanske vara bra då man önskar att optimalisera, men då det ingår i en liberalistisk "självrealiseringsprocess" med utgångspunkt i evig växt av det "privata" materiella gods så blir det bara ännu ett utslag av individ bejakande egoism. Pratade med Næss Sr. om precis detta, han var av den mening att en hållningsförändring var det som måste till. Vi kan inte se oss själv som förbrukare och förvaltare av naturen (ingen " natural right of a supreme father over every multitude, although by the secret will of God" bärekraftig utveckling, avlatshandel med miljökvoter o.s.v), men vad vi kan ge vårat hem jorden. Det är en ganska radikal tanke, men individtanken har fått oss att tro att hem är våra fyra väggar med tak och att vi går ut i naturen, mens det vi egentligen gör är går in i naturen...

Heiti Ernits sa...

Precis vad jag tycker =)

Men jag är också intresserad av varför; vad är det som driver oss? försöker vi fylla ett tomrum? Jakten på snabba kickar? Vilka brister försöker vi kompensera?
Eller så konsumerar(överdriven sådan) vi helt enkelt för att vi kan...

Marknadsekonomin är här för att stanna, kapitalismens premisser kommer att råda, så det gäller att göra bästa möjliga utifrån dessa faktorer; därmed inte sagt att man inte skall vara kritisk!
Tror också att vi måste öka konsumtionen från produkter- till tjänster...När det gäller miljöaspeker så måste ekonomiteorierna reformeras, t.ex. begrepp som naturkapital, och hållbarhet måste tas i beaktande.
Har du kommit i kontakt med krettsloppsekonomin?
(http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?number=711&avdnr=5)