2008-04-28

Gröna gerillan

Skall vi delegera alla samhällsbeslut till våra politiker och tjänstemän? Vill du själv förändra din omgivning? Hacka systemet på ett finurligt sätt? Tycker du att din omgivning är trist; är du sugen på förändring? Ta saken i dina egna händer vet jag. Världskulturmuseet i Göteborg har dragit igång en process som skall syfta till att ansiktslyfta centrala Göteborg. Rörelsen kallar sig för den Gröna gerillan; gerillan ger sig ut på Göteborgs gator och torg, med fickorna fulla av frö-bomber och granater för att förgröna det som förgrönas kan. Lämpligt nog har världskulturmuseet vårtemat ”Take Action, 83 sätt att förändra världen”. Andemeningen är att du skall bygga det samhälle du själv vill leva. Alternativa lösningar går före experternas och politikernas (väl)vilja. Det är också ett sätt att konfrontera rådande system och bryta ner dessa. Utställningen handlar om människor som ockuperar mark, vägrar lyda order, bildar clownarméer, virkar egna Gucciväskor eller startar egna banker.
Ta med dig lite solrosfrön, köp dig ett träd eller två och plantera dessa på ställen som du tycker skulle behöva en ansiktslyftning. Do it yourself är en vitamininjektion rakt in samhällskroppen men även i människosjälen.

Jag skulle också vilja tipsa om en artikel skriven av Otto von Busch.

2 kommentarer:

Kalle P sa...

Hej,

roligt att du skrev om utställningen - som sagt, den har ju inte fått direkt strålande recensioner i DN, SvD och GP... vilket är synd. Politik är ju mer än att rösta och att demonstrera på gatorna!

Skall du till Östersund?

Heiti Ernits sa...

Hej Hej,

Synd...har inte sett den själv, dock har frun och några av mina vänner nyligen besökt tillställningen - med enbart positiva lovord vid hemkomsten.


"Politik är ju mer än att rösta och att demonstrera på gatorna"


Håller med...men tyvärr är det just så det har blivit idag: samhällsengagemanget har, i mångt och mycket, reducerats till att rösta vid valurnorna (en viss generalisering här). Den trenden är riktigt farlig för hela den demokratiska processen, för samhällsutvecklinen. Frågan är varför samhället (=människorna) slumrar på detta viset (trenden är kanska tydlig för välmående industriländer)...


"Skall du till Östersund?"
Nej, tyvärr inte...har dock skrivit en tråkig motion som jag hoppas folk röstar genom ;)