2009-06-08

Blandade känslor

På ett sätt är det glädjens dag idag! Miljöpartiet de gröna i Sverige har gjort väldigt bra ifrån sig, och vi skickar två väldigt duktiga, engagerade och kompetenta kandidater till parlamentet! Resultatet på 10.9 procent ingjuter även hopp inför nästa års val. Dessutom går det en grön våg genom Europa - vi har nu ett ypperligt tillfälle att visa att vi inte är ett enfrågeparti (vilket man fortfarande tycks göra gällande) och nå ut med kreativa gröna idéer. Den gröna gruppen i EU-parlamentet ökar från 5.5 procent till 7.1 procent, vilket är glädjande. Dock smyger en kvalmig bakfyllekänsla fram efter gårdagens glädjeyra. Sakta men säkert har det skett en oroväckande högervridning i Europa. De högerextrema partierna har medvind: hårdare tag, antisemitism, slutna gränser, nationalism, protektionism, rasism och främlingsfientligheten sprider sig som en löpeld genom Europa.

Kanske ligger det i något i Charlottes citat "det samlade heleuropeiska resultatet ter sig mest som en jävla katastrof". Det är allvarligt, och det är viktigt att det politiska etablissemanget reagerar framgent inför problemet.

4 kommentarer:

Alex sa...

Dessutom känns detta lite väldigt olustigt:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/allt-maktigare-berlusconi-vander-blicken-mot-europa-1.842182

Givetvis de gröna fick min röst!
Ses söndag.
Alex

Alex sa...

Givetvis F I C K de gröna min röst

Heiti Ernits sa...

Tack Alex, alla gröna röster behövs! Ja, det som har hänt att Berlusconi och Sarkozy har fått ett ökat välde. Jag kan inte förstå hur herrar som dessa kan vara så populära? Populismen breder ut sig. Det är en gåta.

Jepp, vi syns på söndag! Hoppas på ananaspaj! :)

Trader sa...

Ja, ngt måste göras! Låt stjärnskottet Maria Ferm ta fler debatter, hon är nog det största hotet mot "de högerextrema" i Sverigte i dagsläget.

Och har du inte lagt märke till att en av SD:s toppkandidater i EU-valet är av judisk börd? Hur går det ihop med ditt dravel om antisemitism?