2007-01-19

Anders Wijkman

Anders Wijkman (kd), en klart lysande stjärna inom borgerligheten; Och jag kan inte annat än säga att jag är väldigt imponerad av hans miljöengagemang och kompetens.
Väldigt synd, tycker jag, att han inte fick en ministerpost, men han är antagligen lite obekvämare än Carlgren.

Han är också väldigt unik inom borgerligheten när det gäller kombinera ekonomiskt tänkande och miljö.
Bland annat betonar han vikten av att införa begreppet Naturkapital inom ekonomin, som inte handlar om produktionsprofit (omsättning av naturresurser till konsumtionsvaror), utan handlar om att värdera naturen i sin helhet.
Om man så vill, en holistisk syn på ekonomi och miljö som även tar hänsyn till följdeffekterna i form av natur- och individpåverkan; t.ex. sjukdomar, allergier, klimatförändringar osv.
Det är dags att reformera högskoleutbildningar inom ekonomi och teknik, inom teknikutbildningarna har det förvisso hänt rätt mycket på senare tid, men det måste till mer tvärvetenskapliga strävanden.Ekonomi är inte en isolerad företeelse, det handlar om regelrätt kausalitet, dvs. orsak och verkan, handling och dess konsekvenser, svårare än så är det inte, och det finns mycket forskning idag (data), som kan formaliseras och införas i utbildningar och näringsliv.
Det kan helt enkelt inte försiggå en tillväxt, in absurdum, och BNP-termer kan inte mäta den egentliga ”välfärden”.
Kinas BNP är en av de högsta i världen, frågan är då varför? De har tillgång till billig och skitig energi, de använder de billigaste och de miljöfarligaste kemikalierna, samt arbetsmiljön och arbetsförhållanden är allt som oftast fruktansvärt dåliga.

Och det är tyvärr ofrånkomligt att varor (och tjänster) kommer bli dyrare när miljöparametrarna räknas med; För det är ju trots allt absurt, att det inte sällan kostar mer att laga en produkt/vara, än att köpa en ny.

Hur som helst, det jag egentligen skulle komma till, här har ni en intressant artikel av Wijkman och Stefan Edman (s) som är mycket läsvärd.

Och Anders, kämpa vidare!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Terve Heiti.

Pidän tätä blogia ennen kaikkea tarkastellakseni miten porvarit käyttäytyvät ympäristölautakunnassa. Sinun sen sijaan ei tarvitse olla huolissasi koska sinä kuulut suosikeihin. Toivottavasti kaikki on hyvin, sinun blogisi on oikein hyvä.

Heiti Ernits sa...

Tack, tror jag, är lite ringrostig på Finska =)
Grymt, hur har du lärt dig Finska? har du någon förälder som är Finsk?

Anonym sa...

Jag försöker göra mitt bästa för att pusha på partiet :)