2007-01-10

Klimatet


De kraftiga klimatförändringar som vi dagligdags upplever, har till syvende och sist orsakas av den mänskliga aktiviteten, därom råder det inget tvivel.
Och skall av människorna lösas, ingen motsättning där.
Men hur man gör det, det är en fråga för politiker-, miljö- och forskaretablissemanget.
Galna vetenskapsmän har man ju hört talas om, och tokiga idéer finns det som sagt gott om.
Och jag har precis stött på en intellektuell galenpanna, närmare bestämt Paul Crutzen, nobelpristagare i kemi.

Han har en fiffig idé om hur man löser klimatfrågan, närmare bestämt:
Han vill skicka ut miljontals ballonger till den översta delen av atmosfären, och släppa ut miljontals ton svavel. Detta reagerar, enligt honom, med luftens syre och bildar olika svavelföreningar, som fungerar som en skyddande skärm mot solen.
Voilà! Och en temperatursänkning uppnås därmed, och till följd av detta så bromsas växthuseffekten kraftigt.
Det känns som Marsianerna har testat detta redan, och se hur det gick, deras planet ligger röd och öde.

Men, Paul är inte helt främmande att det kan finnas bieffekter, han erkänner att det kan regna en hel del svavelsyra och att ozonhålet kommer att ansättas desto kraftigare.
Och det jag kommer ihåg från kemilektionerna, är att det gör ont att få svavelsyra på sig.
Nja, jag vet inte jag, kan hända är det lättare, och säkrare, att vi människor tar vårat ansvar, och minskar utsläppen av koldioxid istället.
Men idén var god, och som man brukar säga, ändamålet helgar medlen.

4 kommentarer:

Thomas Palm sa...

Crutzen är inte dummare än att han inser biverkningarna, och skulle nog hellre se att vi minskade koldioxidutsläppen. Å andra sidan, för den som inser hur allvarligt läget är och att inte tillräckligt görs för att stoppa det börjar det bli läge att fundera på nödåtgärder man kan ta till vid behov framöver. Att dessa åtgärder tenderar att vara extremt dyra och ha svåra biverkningar bara belyser varför vi vill undvika att hamna i det läget att de behövs. Crutzens förslag är i alla fall möjligt till skillnad från andra som att gödsla haven med järn eller placera ut solskydd i omloppsbana.

Heiti Ernits sa...

Om man skall vara lite seriös, så tycker jag att också att förslaget är genomförbart, men medge att den sticker ut, och det skapar debatt, vilket jag tycker är väldigt bra. Och precis som du säger, så är detta endast en nödlösning; Och det är ju trots allt inte vetenskapsmännen som hindrar miljörörelsen, tvärtom, det är politikerna. Och vill man vara riktigt konspiratoriskt, så kanske Crutzen ironiserar med flit =)

Thomas Palm sa...

Du kan prova att läsa "Atmospheric Change: An Earth System Perspective"
by Paul J. Crutzen, TE Graedel. Crutzen förstår problemet mycket väl.

Anonym sa...

Tack för tipset!
Och det råder ingen tvekan om att Crutzen förstår problematiken...

//Heiti