2007-02-24

Sånger från förr

Häromdagen snubblade jag över en webbsida som handlade om den Sovjetiska animationsinstitutet, Soyuztmultfilm.
Och jag måste säga, att en hel del gamla minnen väcktes till liv.
Jag är uppvuxen med animerade filmer som ”Nu, pogodi!” (Vänta du bara!), en sovjetiskt motsvarighet till Tom och Jerry, ”Yozhik v tumane” (Igelkotten i dimman), och de oskiljaktiga karaktärerna Drutten och Gena.
Inte helt oväntat så var den kommunistiska idén subtilt inpräntad i historierna; vi skulle fostras till goda samhällsmedborgare, tänka solidariskt, hjälpa de svaga, men lyda staten utan förbehåll.
Redan på dagis fick vi börja sjunga sovjetiska sånger, varenda morgon, som oftast handlade om den förträffliga unionen av Sovjet-socialistiska republikerna (CCCP).
Det lustiga i sammanhanget är, att även om mitt minne inte är alltid den bästa, så kommer jag fortfarande ihåg vissa sånger och deras melodier.

Det är inte många som vet, är att de Ryska Tv-apparaterna på den tiden var spärrade på vissa frekvenser, för att man inte skulle kunna fånga in andra radiosignaler från granländerna i väst.
Det fanns även tre jätteantenner mitt i Tallinn, som var ämnade att störa ut kända radiofrekvenser i am-bandet, som t.ex. BBC eller andra västnyhetsmedier.

Som tur var så var (är) min morbror elektronikingenjör, och var också en motståndare mot regimen, som de flesta på den tiden var.
Han modifierade befintliga TV-apparater, säkert inte helt lagligt, så att de kunde fånga in hela frekvensbandet.
Därmed kunde vår familj se på Finskt TV under ockupationstiden, och få en inblick i det västerländska livet. Det svåraste, kommer jag väl ihåg, var att se det enorma utbudet av mat och varor under reklamsändningarna; då märktes kontrasterna kraftigast, och skillnaden mellan oss och de utkristalliserades påfallande.

4 kommentarer:

Pravda daily sa...

Hej Heiti!

Väldigt intressant inlägg! BRA!

Heiti Ernits sa...

Tackar! =)

Fröken Lund sa...

Vad kul att få en inblick! Men vad står det på planschen? Edoard Ospenskij?

Heiti Ernits sa...

Bra fråga...
Har en gång i tiden kunnat både skriva och prata flytande ryska. Men det var nästan 20 år sedan jag brukade språket, så jag har glömt det mesta, även det kyrilliska alfabetet =)
Men förstår fortfarande talspråket hjälpligt...