2007-03-14

Vargarnas Dal

En ny säsong av Kobra har dragit igång igen, och jag måste säga att den har varit minst lika efterlängtad som vårljuset, efter den mörka vintern.
Intressanta ämnen, underfundiga frågeställningar, snygga vinjett, allt detta i ett hopkok av humor, presenterad med glimten i ögat.
Kort och gott, det bästa SVT någonsin åstadkommit, enligt min högst subjektiva bedömning.

I måndags, togs det upp ett intressant ämne, om vad som egentligen får sägas?
Politiskt korrekthet, yttrandefrihet, sociala konventioner, censur, tolerans, allt detta skall samverka, och nötas mot kulturella referensramar och relationer, både mellan människor och nationer.

En pikant detalj som uppdagades i programmet, är att den Turkiska filmen "Vargarnas Dal", som även är Sverige-aktuell, har skapat ett ramaskri i västvärlden, och som har fått politikerna att ropa på censur!

Filmen vänder på de förhärskande begreppen om att det alltid är vi västerlänningar som är de Goda, och att arabvärlden mest består av obskyra terrorister och Onda män.
I filmen är Polet Alemdar Turkiets egna Rambo, som i filmen slåss mot Amerikaner, som symboliserar det onda.

Nyttigt, säger jag, vi behöver få skit kastat från andra hållet med!

2 kommentarer:

Charlotte W sa...

Håller med -- Kobra är skitbra.
Det ska bli spännande att se hur den turkiska filmen blir mottagen i Sverige. Och att se den om den kommer till Malmö! Själv kände jag inte till den sedan tidigare. När jag såg reportaget kom jag att tänka på att jag flera gånger ramlat in i amerikanska tv-serier som skildrar Irak-krigen ur amerikansk synvinkel (och, naturligtvis, med smetig heroism även om jag också sett viss kritik mot amerikanska myndigheters sätt att behandla Gulf-syndromet t ex). Kan inte komma ihåg några titlar men det har varit på kanaler som TV 4, TV 5, TV 8.

Heiti Ernits sa...

Visst är det knepigt, vi har blivit så hjärntvättade genom åren, att vi knappt reagerar, när Bruce Willis, eller någon annan obskyr action-hjälte, springer och skjuter ihjäl en massa "skurkar", som oftast är badguys från östern (oavsett om det är ryssar eller iranier). Ingen ("eller så hörs de inte") ropar på censur, mellanösterhat eller rasism för det.
Företeelsen har blivit normaliserad.

Därför är det skönt att det finns lite motkrafter, ett annat perspektiv som får råda, och framför allt, att det skapas debatt; så kanske filmbranchen kommer till lite självinsikt.