2007-04-17

FN Vädjar om stöd


Lidandet i Irak är fruktansvärt, och svårt för oss att föreställa sig. Miljoner flyktingar är på flykt från sina hem, och behovet av skydd, läkarvård, skolor är akut, den humanitära katastrofen är ett faktum.
Pengarna börjar sina, rapporterar FN:s flyktingorganet UNHCR.
USA har hittills endast tagit emot några hundra flyktingar från Irak, vilket är skamligt med tanke på landets roll i kriget och den ekonomiska kapacitet som landet besitter.
Regeringen lovat att ta emot 7000 flyktingar nästa år…nästa år?
Nej, kanske är det dags att Sverige dammar av konceptet med de vita bussarna.
För som det ser ut i nuläget, så är det endast de rikaste som har råd att fly till en drägligare tillvaro, medan de fattigare sitter fast i de eländigaste förhållanden.
Med tanke på USA:s ovilja att agera, så måste EU börja ta ett större ansvar i flyktingfrågan.

Om du vill göra lite skillnad så kan du bidra ekonomiskt till UNHCR; Tänk många bäckar små…

2 kommentarer:

Per sa...

Att USA inte tar emot flyktingar i någon större utsträckning kan nog inte ses som särskilt förvånande. Det är inte mycket de har skött bra när det gäller Irak, så varför skulle de ändra sig? Vet att jag kan vara väldigt cynisk när det gäller USA, men jag har ingen tilltro till deras förmåga att göra humanitära aktioner. De är alldeles för förälskade i sina vapen och sin makt.

Samtidigt är EU otroligt inaktiva rent generellt tycker jag. Jag tycker att EY måste börja utföra mer aktioner runt om i världen, inte minst i Irak. Känns docks som att det kan vara en viss rädsla för att förarga USA som ligger bakom det, fast det är ju ren spekulation från min sida.

Tycker bara att världen springer efter USA lite väl mycket, det är något som bör ändras tycker jag.

Per Asplund sa...

Menar såklart inte att EY ska utföra mer aktioner utan jag menade självklart EU.. Liten miss i tangentbordsvalsen där :)