2007-07-31

Processen

Att migrationsöverdomstolen slog fast att det inte råder krig i Irak reagerade jag kraftigt mot i ett tidigare inlägg i februari.
Vilket innebär i praktiken att det är fritt fram att skicka tillbaks folk till detta fruktansvärda elände som Irak i dag är.
Jag står fast vid att det är ett mycket märkligt ställningstagande, och jag hoppas att våra nämndemän går på en annan linje i de lägre instanserna.

DN rapporterar att den vänsterextrema gruppen Afa utsatte en domare som dömt i ett migrationsmål för hot i helgen, genom att hälla ut rödfärg på, spreja på domarens hus och lämna en yxa vid dörren.
Jag tycker att det är alltid fel att utsätta enskilda människor för hot; snarare bör man jobba politiskt eller driva opinion på annat sätt.
Våld och hot skapar låsningar, antipati, och är alltid kontraproduktivt.
Ändamålen helgar inte alltid medlen, eller?

23 kommentarer:

Anonym sa...

Vadå "eller"?
Vill du ha hembesök?

Anonym sa...

"Eller?". Det var inte mycket till ställningstagande. Låter som stöd till brunvänstern. Ynkligt!

garwik sa...

Mera ynkedom är att inte kunna stå för sina åsikter ens genom en signatur utan gömma sig bakom anonym.

Men det är väl typiskt för dessa maskerade snorungar.

Välkommen på besök förresten. Jag bor i Portugal.

Heiti Ernits sa...

Anonym:

Varför jag använder "eller"?
Det är för att mana till en viss eftertanke (reflektion) av läsaren.

Sentensen "Ändamålet helgar medlen" är viktig att diskutera..

Självklart fördömmer jag aktionen, jag är emot våld eller hot av alla slag, jag tycker ändå att det framgick tydligt av inlägget.

Kajan sa...

Det gör mig ledsen att läsa om AFAs aktioner. Jag är övertygad om att denna gruppering (som i praktiken inte har något med vänster att göra) är en jätteviktig drivkraft för t.ex. den nazistiska rörelsen. De lever i en våldssymbios.

Heiti Ernits sa...

Kajan:
Jag tror också att framför allt vänstern förknippas (associeras) till en viss del med dessa grupperingar.
De har allt att förlora på det, det är tråkigt...


"De lever i en våldssymbios"
Håller med.

Anonym sa...

Domaren kunde dömt åt båda hållen, annars hade domaren inte behövts. I valet mellan att handla mänskligt eller att handla omänskligt valde domaren det sistnämnda. Kanske föll valet på detta då domaren inte kan föreställa sig livet i Irak (vilket måste betraktas som tjänstefel).

Hur som helst: vi slutar inte vara människor, med allt vad det innebär, när vi går till jobbet.

Heiti Ernits sa...

Sant, men domarna är rätt byråkratiska (sitter själv i tingsrätten) och sneglar ständigt på praxis från de "högre" instanserna.

Därför var just migrationsöverdomstolens fastslagandet av tillståndet i Irak var av väldigt viktigt karaktär (prejudicerande?)

Därför är det viktigt med en nämndemannakår som skall stå för värderingarna och det "mänskliga".

Samma sak gäller de anställda på migrationsverken, tyvärr alltför byråkratiska (har egen erfarenhet även där).

Men i slutändan handlar det ändå om politikerna, de statliga verken och domstolarna är en förlängning av statsmakten....

Magnus Andersson sa...

"Våld och hot skapar låsningar, antipati, och är alltid kontraproduktivt."

Du kan ju ta mig f--n inte vara klok! Skulle alla i det svenska samhället tänka som du och samhället förändras enligt det sätt du tänker på skulle samhället rasa samman!

Politiskt våld och hot ÄR ETT EXTREMT ALLVARLIG BROTT som ska och måste straffas mycket hårt och ditt spinn är bara antidemokratiskt medlöperi!

För övrigt noterade jag att GT:s vänsterjournalist inte skrev ut organisationens namn -- extremt våldshyllande fascistiska AFA.

Magnus Andersson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Magnus Andersson sa...

Bara det att du även skriver (ser jag nu): "Ändamålen helgar inte alltid medlen, eller?" understryker min kritik av dig! Den som antyder att det skulle kunna vara okej är INTE demokrat!

Fy f--n.

Apropå, som du skriver, "detta fruktansvärda elände som Irak i dag är", så ansåg för det första 7 av 10 irakierna för en tid sedan (då läget var värre än nu) att invasionen och störtandet av Saddam var värt alls som skett sedan dess.

För det andra är alla andra länders samt Genevekonventionens bedömning att det inte råder inbördeskrig i Irak samt att inte förhållandena där är sådana att irakier har skyddsbehov som flyktingar.

Organisationen "Irakiska Riksförbundet i Sverige" skrev redan 2003 att man ville att de som fått PUT i Sverige ska återvända till I projektet för frivillig återvandring i PDF-filen nedan skrivs:

"Den störtade diktaturregimens förtryck, förföljelser, terror och massdeporteringar av det Irakiska folket under 35 års period ledde till att ca. 4 - 5 miljoner Irakier lämnade landet till exil. ... Regimens fall den 9e april 2003 var en glädjande nyhet för oss alla. Sedan dess har Irakierna tänkt på olika sätt att vara med och bygga upp och utveckla det nya demokratiska Irak, under förutsättning att frivillig återvandring till Irak sker under värdiga och mänskliga former. Många av Irakierna i Sverige med dess olika etniska tillhörigheter är intellektuella, akademiker och affärsmän. Deras kompetens och erfarenheter bör utnyttjas och användas för deras och Iraks skull."

iraqifias.org/Pdf/Projekt/atervandring_projektbeskrivning.pdf


Bagdad och Irak är inte alls så oroligt som du (p g a USA-negativism(?); negativism mot dem som offrar sig för människors frihet(!)) vill påskina. Jag bloggade för några veckor sedan om framgångarna det senaste kvartalet med den nya strategin (mindre än hälften så många dör i dag av "motståndsmännens"(sic!), d v s al-Qaidas och liknande externa terrorgruppers våld).

Här är den bloggposten, som bl a skildrar vad en journalist som nu lever där ser.

Heiti Ernits sa...

Magnus Andersson:

Skriver jag så dåligt?
Jag tar tydligt avstånd från våld, framgår det inte av inlägget?
Jag fördömmer alla våldshandlingar, så vad är det som är oklart?

"Politiskt våld och hot ÄR ETT EXTREMT ALLVARLIG BROTT"

Självfallet!

Anonym sa...

AFA eller ANTIFA, startades av Sovjet under Stalin i god kommunistisk anda. AFA's ytterligt naiva och enfaldiga oförståelse för demokratiska principer förvånar därför föga.

Fredrik

Anonym sa...

Folk skickas tillbaka till en halvsäker död och folk är mer upprörda över att en svensk bödel, som gömmer sig bakom sin domartitel, fått lite rödfärg på dörren. Ja jösses.

Anonym sa...

Ni är ju inte riktigt kloka. "Svensk bödel"? Några år på ett gammalt hederligt sovjetiskt mentalsjukhus skulle kanske få er på bättre tankar!

Fredrik

Charlotte sa...

Det här handlar om viktiga saker, så det är kanske förståeligt att tonen blir så uppskruvad. Men snälla ni anonyma aktivister (eller är det högerfolk som låtsas vara aktivister?), kan ni inte stanna upp & tänka efter lite??? Ni gör så otroligt mycket skada. Naturligtvis förändrar ni INGENTING genom hot om våld. Ni bara försämrar möjligheterna att skapa opinion mot den flyktingpolitik som nu är.
Eftersom ni skrämmer upp folk. Och Magnus Andersson, å andra sidan: ditt sätt att resonera känns inte särskilt resonabelt eller präglat av någon demokratisk anda. Är du verkligen för yttrandefrihet, eftersom du reagerar så häftigt på att Heiti uttrycker sig milt?

Anonym sa...

Om det är några som gjort sig skyldiga till hot så är det Migrationsdomstolen. Vad fan är lite färgstänk i jämförelse med att deporteras till en krigszon där säker misär och risk för att dödas är vad som väntar.

Charlotte sa...

Ja men som sagt, ni hjälper sannerligen inte upp situationen... kan ni inte förstå det... Vill ni bedriva sant antifascistiskt arbete, så börja med att ifrågasätta er själva och ert eget agerande. Ni gör bara att människor, åtminstone människor över 25, blir mindre benägna att engagera sig utomparlamentariskt. Tror ni på allvar att handlingar av den här typen kan ha en positiv inverkan på den här domarens, eller någon annan domares, eller någon domstols överhuvudtaget, praxis? Jag tror snarare motsatsen kan vara fallet.

Heiti Ernits sa...

”Vad fan är lite färgstänk i jämförelse”

Det finns andra, mer fredliga och lugna, sätt att skaffa sig rubriker och kanalisera sin frustration.
Civil olydnad, självsvält, fredliga demonstrationer, debattartiklar, opinionsbildningar eller gör som några Afganer i Norge när de sprang från Trondheim till Oslo (650 km) för att markera sitt missnöje med Norges beslut att bli utskickade (Samma sak gällde i Norge: Afganistan är inte längre en ”väpnad konflikt”).
Våld, hot, aggressioner får alltid en motsatt effekt oavsett vad målet än må vara.
Vill man göra skillnad så måste man få opinionen med sig, det räcker inte enbart med att skapa debatt, och våldhandlingar föder enbart avsky och misstänksamhet.

Mikael sa...

Jag tror folk missförstår AFA för att de råkat stava namnet fel. Naturligtvis skall det istället för "Anti-Faschistisk Aktion" vara "Anti, Faschistisk Action". De är m.a.o. ett gäng som är generellt Anti för att få till litet skjysst Action med hjälp av Faschism. Det gör deras agerande mycket mer förståligt.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Heiti Ernits sa...

Det får räcka med påhopp, kom med konstruktiva inlägg...
Tar därmed bort det sista inlägget...

Anonym sa...

Det går väl inte att vara konstruktiv när man har med brunvänstern att göra. Censor!