2007-09-30

Bokmässan

Mitt livs första bekantskap med bokmässan i Göteborg visade sig vara en riktig positiv upplevelse; men jag måste ändå erkänna att efter sex timmar var man rätt så mör.
Drivor med böcker, tidningar, kulturskrifter, konst, massor av människor, otaliga seminarier och föreläsningar som man sprang mellan, gjorde att man somnade bättre än vanligt igår kväll.
Årets tema på bokmässan var som bekant Estniskt litteratur och kultur; och även jag fick min beskärda del i rampljuset när jag pratade Estniska (dock med en fernissa av Svenskt brytning) med en bokförsäljare.
Jag hade dock inte modet att språka med de Estniska författarna, som såg så dystra och farliga ut, så som bara Estländarna kan.
En ganska given ingång till den Estniska litteraturen, är författaren Jaan Kross (som dock inte själv närvarade på mässan) (Enn Kokk skriver om Kross). Kross har även stundtals förekommit i spekulationerna kring Nobelpriset i litteratur, om det nu anses som ett kvalitetsmått kan jag inte bedöma.
Och de böcker som jag har fått rekommenderat är ”Kejsarens Galning” och ”Romanen om Rakvere” som självklart finns översatta till Svenska.

Mässans absoluta höjdpunkt tyckte jag var att lyssna på Desmond Tutu, som befann sig på mässan med anledning av den nyutkomna biografin av John Allen
Och jag kan bara förundras över Desmonds oerhörda karisma och hans utstrålning; och den oväntad sköna humorn som han omgav sig med.
Vissa människor lämnar oåterkalleliga och svårförklarliga avtryck efter sig, och Desmond är en av dem.


På sluttimmarna ägde ett oväntat möte rum,vilket fick min världbild i gungning.
Är det inte Mumin Trollet mån tro, han finns tydligen på riktigt.


2 kommentarer:

Erkki W sa...

snyggt foto är det "Lika som Bär"

/Erkki

Anonym sa...

Tre poäng till Erkki =))