2007-09-06

Medicinalväxter

Jag har på senare tid blivit sjukligt intresserad av läkeväxter och svampar.
Jag vet, det låter märkligt, antigen har jag tappat förståndet eller så börjar man bli gammal.
En sak har dock slagit mig; kunskapen om läkeväxter är mer eller mindre bortglömd, eller obefintlig i min generation.
Varför äta syntetisk medicin när vi har tillgång till ett obegränsad naturlig apotek?
Jag har botaniserat och rotat bland stadens antikvariat och hittat några böcker om läkeväxter. Med böckernas hjälp har jag lyckats artbestämma några obskyra växter, och även kokat, mer eller mindre välsmakande, te på några av dessa.
Vi börjar således med den ökända och ofta förekommande Röllekan (Achillea Millefolium).

Växten var redan uppskattad av de gamla Grekerna, därav namnet efter krigaren Achilles.
Arkeologiska undersökningar vid Shanidar i Irak visar att neandertalmänniskorna som levde där sannolikt haft en primitiv farmakopé.
På denna 60.000 åriga begravningsplats, har bland annat röllekan hittats.
Även djuren har en viss känsla för medicinalväxter: bland annat letar sjuka får efter rölleka.
Röllekan är bland annat verksam mot dålig matsmältning, där växtblommorna bäst redes till ett te och intas efter en måltid ( 1 kopp kokande vatten + 2 tsk blommor, låt dra 10 min).

Röllekan är även verksam mot den åkomma, vars utblomning allt som oftast beror på alldeles för många sittimmar ihop med fantomen på det hemmliga rummet.
Bot och bättring uppnås genom regelbundna sittbad. Det vill säga släng in två fulla händer blommor i en balja och slå på hett vatten. Och för guds skull, vänta tills vattnet svalnat (37C), innan du sänker ner de ömtåligaste delarna.

Lider man av menstruationsbesvär, kan röllekan lindra i bad, men också som te.

De verksamma ämnen (de man känner till) är cineol, chamazulen, achillein och garvämne.
Verkan är antiseptisk, kramplösande, hostlindrande, mag- och tarmstimulerande, galldrivande, sammandragande och inflamationshämmande.

Plockas bäst just nu (Juni-September), och torkas för långtidsförvaring.

(Ovidkommande fakta: Under sovjettiden fick vi barnen plocka rölleka och sälja det till apoteket; Jag tror vi fick 5 kopek / kilo)

Låt er väl smaka, och hoppas på bättring!

3 kommentarer:

Tom Andersson sa...

Välkommen till min värld. Jag har sysslat med medicinalväxter och alternativ hälsa i många år nu. Det finns otroligt mycket spännande i växtriket som vi har glömt bort. Och det är inte heller så att det är omodernt eller flummigt på något sätt.

För att ta ett exempel så har ur verkligheten har det provats att ge tranbärsdryck som måltidsdryck i äldreboenden där de boende haft problem med återkommande urinvägsinfektioner. Jag kommer inte ihåg dom exakta siffrorna men personalen berättade att det var en märkbar skillnad.

Använder man bara lite ”gammal” kunskap behöver det inte vara svårare än så. Och givetvis kan inte medicinalväxter en konventionell vård, men det är skamligt att inte all gammal kunskap inte tas till vara på.

Heiti Ernits sa...

Hey! Trodde jag var ensam =))
Tror inte heller på medicinalväxter i den konventionella vården. Men många av medicinalväxterna räcker gott och väl för självkurering.

Och det är kul att höra att det används smarta och kreativa lösningar, som i ditt exempel med äldreboendet.

Anonym sa...

Upplysningsvis ska man inte dricka the gjort på rölleka så många dagar i sträck, kommer inte ihåg varför men det är skadligt för något organ kanske???