2007-10-16

Skriftliga ordningsomdömen

Debatten hettar till i Borås när det gäller de skriftliga ordningsomdömen för eleverna.
Majoriteten av lärarna gillar det inte, lärarförbundet ställer sig kritiska och det råder en politisk oenighet i majoriteten ( c+m+fp+väg+kd+mp ), där Miljöpartiet tydligt signalerar sitt avståndstagande för förslaget.
Det är inte enbart själva förslaget som vi är kritiska mot.
Själva hanteringen av ordningsomdömesinförandet är under all kritik; där grundläggande demokratiska principer så tydligt har negligerats.
Bland lapsusarna kan nämnas bristerna i remissgången där förslaget inte hamnade hos ungdomsrådet för yttrande.
Att ordningsomdömen skulle införas, fick många först reda på i en debattartikel i lokaltidningen, vilket jag tycker är rätt penibelt.
En annan mycket olycklig detalj är att förslaget mer eller mindre drevs igenom utifrån tesen att ordningsomdömen inte skulle finnas med i slutbetygen.
Men det har visat sig att betygen rent juridiskt kommer att vara en offentlig handling (det vill säga inte enbart minnesanteckningar) som till exempel framtida arbetsgivare kan plocka ut och granska.
En mycket olycklig utveckling, minst sagt.

4 kommentarer:

Tom Andersson sa...

Inte för att vara petig men kd är faktiskt också med... Annars kan jag inget annat än att hålla med.

Anonym sa...

tackar, glömde visst =)

Johan F sa...

Skitbra skrivet, men vad jag har hört av Anna Svalander är att ordningsomdömena som ska införas på Borås gymnasieskolor inte ska följa med i framtiden utan rivas efter 3an. Detta tåls att titta närmare på!

Tom Andersson sa...

Om det är en offentlig handling får den ju inte rivas, utan måste enligt lag sparas. Detta kommer vara ett problem.