2007-12-19

Bäst i klassen? Sällan....

Man brukar då och då höra argumentet att vi i Sverige är väldigt klimatvänliga och duktiga på miljöarbete, och med tanke på detta skall klimatsatsningar främst ske i andra länder.
En ursäkt att inte ta i med hårdhandskarna således.
Miljöminister Carlgren och andra i regeringen är inte sena att peka med hela handen mot Kanada, Australien, USA men även Kina och Indien, vilket är förvånande.

För det första har både Indien och Kina lägre utsläpp av koldioxidekvivalenter per invånare än Sverige. Vi släpper i genomsnitt ut 6.6 ton koldioxidekvivalenter per person i Sverige.
Motsvarande siffra är fyra ton för Kina och ett ton för Indien, vilket är talande.

För det andra så förbiser många en viktig faktor i utsläppsdebatten, nämligen importen.
En relativt ny studie från KTH har undersökt de totala utsläppen som Svenskarna orsakar genom konsumtion av importvaror.
Resultaten är skrämmande: Den reella utsläppen ligger på 12 ton koldioxidekvivalenter per person och år i Sverige.
Rön som raskt flyttar upp oss till toppositionen i ligan, nämligen på sjätteplats efter USA, Australien, Kanada, Nederländerna och Belgien.

De privata hushållen står för runt 90 procent av de koldioxidutsläpp som orsakas av slutkonsumenter i Sverige då varors livscykler beaktas.

Internationella studier pekar på att vi måste begränsa våra utsläpp på runt 2-3 ton koldioxidekvivalenter per år och person.
Med tanke på detta så har vi ett kolossalt arbete framför oss; Att då samtidigt försöka skylla klimatproblemen på andra länder visar enbart på okunskap och ignorans.

3 kommentarer:

Lennart Andreasson ( v ) sa...

Skrämmande siffror. Det skulle vara intressant att se en beräkning av varje lands nettopåverkan, dvs eget producerat utsläpp plus vår importpåverkan - minus de utsläpp vår exportproduktion förorskar.

Det räcker om du fixar beräkningarna innan nyår Heiti, du måste hinna träffa tomten också. Tänk på att tomten är röd!

Heiti Ernits sa...

Precis, det hade varit intressant med en internationell studie som belyser klimataspekterna och även inkluderar handeln mellan nationerna.

"...Det räcker om du fixar beräkningarna..."

Hehe...jag låter nog flitens lampa vara släckt över julen =)Beträffande tomten: Den röda tomten, själva sinnesbilden för julen, är en relativt sentida konstruktion av marknadsförare på Coca Cola.
Ett kapitalistiskt påfund således, Lennart (v).

Vad som värmer min gröna hjärta än mer, är faktumet att "original" tomten inte sällan hade en grön dräkt.

Tomten är Grön således, liksom vintern, som inte längre är vit.
Lite mer grönt på julbordet så bidrar vi också till att lindra vår klimatångest.

Mindre rött och mer grönt under julen borde parollen vara således!

Hoppas du inte blir grön av avund nu!


// Heiti med de Rosiga kinderna

Lennart Andreasson ( v ) sa...

Kvittar vilken färg tomten påstås ha, jag tror inte på honom ändå. Det är värre för sverigedemokraternas Petzäll, han blev upprörd över att t.o.m. tomten hade ifrågasatts i en skola! Det var ett exempel han tog fram för att bevisa att svenskheten är hotad. Tänk vad upprörd den stackarn ska bli när han får reda på att du t.o.m. ifrågasätter förgen på tomten.

Nu drar jag ner luvan och förbereder mig på julfirandet!