2007-12-30

Gott nytt år!

Året 2007 börjar lida mot sitt slut. Det finns mycket att säga om detta ovanligt händelserika år. Ett sätt att sammanfatta året är att betrakta språket.
Var inte filosofen Wittgenstein något viktigt på spåret, när han påstod att ”Mitt språks gränser är mitt universums gränser”?
Språkdräkten avslöjar obarmhärtigt dem rådande idéströmningarna och blottlägger samhällsklimatet.

En reflektion som jag gör, är att allt mer skall sägas på kortare tid; förvisso ingen ny företeelse, men likväl en accelererande tendens.
Budskapet förenklas, komprimeras, koncentreras och paketeras.
Snuttifiering är en rätt träffande beskrivning.
Jag är fullt medveten om att jag kastar sten i glashus nu.
Politik och samhällsdebatt översållas alltmer av slagordspolitik och förenklingar; Måhända drivna av efterfrågan på enklare och färdigpaketerad budskap, detta i ett tidevarv av stressade människor i en ocean av motstridig information.
Och det är i sprickorna på dessa förenklingar som främlingsfientliga och andra ljusskygga krafter börjar växa.
George Orwell var något viktigt i spåret när han lanserade begreppen nyspråk och dubbeltänk i sin framtidsdystopi 1984.

Man kan helt enkelt konstatera att språket är en viktig pusselbit för att för att förstå vår omvärld. Språket hör intimt ihop med våra tankar, den formar vår världsbild, den låter oss förstå andra människor och kulturer.
Det förstod jag inte när jag själv gick i skolan; Ty Språkundervisningen var en pina genomsyrat av träig grammatik och obegripliga regler.
Jag förstod inte att de språkliga nyanserna ger oss verktygen för analys och förståelse.

Året 2007 kan således bland annat sammanfattas med dessa ord:

Utshoppad, klimatsmart, klimathot, klimatångest, livspussel, anställningsbar, facebooka, skajpa, nyfriskjobb, foppatoffel, muhammedbilder, näthat, twinglyhora, flexifuel, palmolja, parasitbloggare, emokid, subprimelån, mjölpåve och nystartsjobb.

Man kan också konstatera att året 2007 går till historien där ”Ordning och Reda” rådde och att det aldrig tidigare varit så inne med utanförskap.

Gott nytt år på er allesammans!

5 kommentarer:

Thomas Svensson sa...

Din sammanfattande bild är tråkigt nog träffande, speciellt slutklämmen med utanförskap som blivit inne. Jag vill därför önska ett

Godare nytt år!

Charlotte sa...

Härlig ordlista! Här ett ord till, som jag såg på Oscar Swarts blogg tidigare idag: MJÖLPÅVE. Apropå det där med nyövervakningen och det reflexartade "den som har rent mjöl i påsen"...
Gott nytt år!

Heiti Ernits sa...

Mjölpåve, suveränt! Sammanfattar hela debatten alldeles förträffligt =)

Anonym sa...

Hi There I'd like to thank you for such a terrific made site!
Just thought this is a nice way to make my first post!

Sincerely,
Hilary Driscoll
if you're ever bored check out my site!
[url=http://www.partyopedia.com/articles/backyardigans-party-supplies.html]backyardigans Party Supplies[/url].

Anonym sa...

Hello. My wife and I bought our house about 6 months ago. It was a foreclosure and we were able to get a great deal on it. We also took advantage of the 8K tax credit so that definitely helped. We did an extensive remodeling job and now I want to refinance to cut the term to a 20 or 15 year loan. Does anyone know any good sites for mortgage information? Thanks!

Mike