2008-04-05

Yet another modebloggVad gör man med kläderna som blivit omoderna, för stora, gått sönder? Skall man slänga och köpa nytt eller återanvända, laga och sy om? Jag föredrar nog det sistnämnda. Do-it-yourself (DIY) trenden tycker jag är väldigt intressant, även på ett politiskt plan. Däremot saknar jag själv, tyvärr, all kunskap om sömnad och skrädderi; jag kan väl sy in en knapp på sin höjd. Tummen mitt i handen så att säga. Jag har två alternativ: antigen får jag skaffa mig utrustning och lära mig sy eller så måste jag ta hjälp av en skräddare. Jag har gjort det sistnämnda. En annan fördel, förutom det rent miljömässiga och politiska, är att jag bidrar till det lokala näringslivet. Jag köper tjänster, kunskap istället för produkter vilket bidrar till den lokala ekonomin. New Economics Foundation (NEF) har myntat ett begrepp som heter LM3 (Local Multiplier 3) och är en vidareutveckling av begreppet multiplikatoreffekt. Ett exempel kan vara på sin plats. Skräddaren får 200 kr i betalning går över gatan till livsmedelshandlaren och köper varor av denne för 150 kr, som i sin tur äter för 100 kr på kvarterskrogen. Den ursprungliga transaktionen på 200 kr har då gett upphov till affärer för ytterligare 250 kr. Det finns undersökningar som visar att om man handlar för 100 kr i en lokal butik ger detta upphov till andra affärer för ytterligare 54-68 kronor i den lokala ekonomin; handlar man däremot på en stormarknad ger detta endast upphov till affärer, som mest, för 14 kr.

Som sagt. Jag var hos skräddaren nyligen och jag är mycket nöjd. Plötsligt kan jag använda mina gamla kostymer och flera par jeans som legat längst bak i garderoben. Jag är övertygad om att vi kommer att behöva laga, förvalta, vårda, göra-om och köpa tjänster i större utsträckning i framtiden.

6 kommentarer:

Kalle P sa...

Absolut - helt rätt - stöd din lokala skräddare. Och börja gärna modda lite grejjer hemma - det är enklare än man tror. Har du gått i svensk grundskola har du med största sannolikhet lär tid att använda en symaskin - det är lätt.

Och dessutom - Ottos sajt (som du länkar till) är essential reading för den som vill hacka såväl kläder som det ekonomiska systemet..

Heiti Ernits sa...

Jag är sugen på att lära mig; jag får väl damma av mina hemkunskapsfärdigheter från högstadiet. Konkreta idéer och tips finns det gott om på nätet: bland annat på Ottos sajt.

Men som sagt, skräddaren som jag går till är en rikigt klippa. En blueprint från Otto och en myrornas kavaj kan nog bli en vinnande kombination ;)

Anonym sa...

Kul! Du är helt inne på rätt spår, jag hoppas på en våg av gröna mode-/DIY-bloggar! :-)

Kalle P sa...

Det är bara att köra igång Heiti - om du går in på min Facebook-sida finns där ett par fotoalbum med titeln "Home sewing is killing fashion" - där finns lite bilder från våra syjuntor.

Tony sa...

Du får haka på en kurs som en (mp):s fullmäktigeledamöter lovat hålla för mig: "Sy dina egna byxor och skjortor". Han heter Ole, är pensionerad läkare och en mästare på att tillverka sina egna kläder...

Heiti Ernits sa...

Jimmy:

Ja, det hade varit spännande. Det är viktigt att den rådande diskursen bryts.

Kalle:

Sannerligen mycket inspirerande bilder, det behöver inte vara så svårt egentligen. Nu blir det att kila iväg till Myrorna ;) Är lite sugen på 'modda' ett par kostymbrallor, det såg inte så svårt ut...

Läste också Ottos artikel som du länkade till, den är mycket bra!Tony:

Var, när, hur? =)