2008-07-01

Trägårn i våra hjärtan
För cirka två veckor sedan blev jag varse om att den anrika nattklubben och alternativmusikscenen Trägårn var rivningshotad; yrvaken och förvånad skrev jag på namninsamlingen (som idag bär fler än 700 underskrifter) och blev medlem i protestgruppen på facebook (som har fler än 1200 medlemmar). Träbyggnaden härstammar från slutet av 1800-talet och är arkitektoniskt unik; byggnaden liknar en Alpstuga både ut- och invändigt och påminner om den tiden där majoriteten av byggnaderna i Borås var gjorda av trä. I övrigt så har Trägårn satt Borås på musikkartan och blev för några år sedan av flera artister utsedd till Sveriges bästa rockklubb. Trägår’n har framför allt fått beröm på grund av sina lokaler, som enligt flera artister skapar en känsla av närhet till publiken. Klubbar som Kashmir, Lyckliga Gatan, Bättre än igår, Soulclash, Shanty Town, Club Epsilon kan hållas ansvariga för att ha bokat upp en massa bra artister genom åren. Trägår’n det enda stället i Borås där det går att dansa dansa eller lyssna till skön alternativmusik.

Jag har varit i kontakt med kommunens tjänstemän som är ansvariga för det nya planprogrammet. Det visade sig att Trägårn inte är rivningshotad i själva planprogrammet, men väl indirekt då skyddet av byggnationen kommer (förmodligen) att hävas i det reviderade planprogrammet. Vilket i sämre tider kan innebära att ägarna väljer att riva byggnationen och uppföra lägenheter eller någon annat kommersiellt mer gångbart. Vilket vore mycket olyckligt.

En annan inställning är att man från tjänstemannasidan försöker frikoppla byggnaden från den kulturella kontexten:
-”Det gäller att hitta alternativa lokaler…” är ur ett filosofiskt perspektiv intressant citat och blottar en teknokratisk syn.

Jag återkommer med en debattartikel. Skyddet av byggnaden måste kvarstå!

Läs mer på BT (Kolla även in kommentarerna)

4 kommentarer:

Thomas Svensson sa...

Jag bara undrar: Varför har 500 i protestgruppen inte skrivit på protestlistan? Har det månne gått inflation i nätverkandet?

För övrigt håller jag med, Trägårn är ett pittoreskt inslag i Boråsarkitekturen.

Heiti Ernits sa...

Thomas:

Säkert delvis, speciellt på facebook. Sen verkar det som att många inte riktigt förstått hur man gör rent praktiskt (man måste ange e-postadressen och bekräfta)...

Frick sa...

Grymt bra skrivet. Får hoppas att Trägår'n överlever den här prövningen. Ska du förresten dit i helgen? Sköt om dig /Frick

Heiti Ernits sa...

Tack! Det blir en debattartikel med...Nope, befinner mig i europa fortillfallet...Sa snart back in home, sa lar tragarn invaderas =)