2008-09-19

Ekologisk fotavtryck vs. Välbefinnande

Fundera lite på grafen nedanför: Ekologisk fotavtryck i förhållande till välbefinnandet i Europa (detta förhållande är säkert jämförbart med resten av 'västvärlden' också). Stämmer den mån tro? Grafen lånade jag från en rapport skriven av Green New Deal Group (GND-Group). Jag kommer att återkomma både när det gäller Green New Deal och denna graf .

5 kommentarer:

jimpan sa...

Ser fram emot kommande reflektioner. Verkar vara en intressant grupp!

Heiti Ernits sa...

Jag tyckte också att det var riktigt intressant...kommer skriva om det under veckan om allt går enligt planerna :)

Johan sa...

Hmm hur mäter man något så diffust som välbefinnande? Jag skulle gissa att om man tar någon från höger sida av diagramet och dumpar dom på vänstra sidan så hade deras välbefinnande sjunkit dramatiskt.

Har sett restultat över välbefinnanande studier tidigare som visar att indien "mår bättre" än västerlänningar. Men jag föredrar nog ändå att ha rinnande vatten, internet, pålitligt sjukvård etc.

Bättre sak att jämnföra vore nog hälsa, livslängd och andra direkt mätbara faktorer vs ekologiskt fotavtryck.

Heiti Ernits sa...

Johan:

Jag förstår din poäng. Sådana undersökningar går ut på att intervjua där folk som får svara via enkäter om hur de tycker att de är nöjda med sin tillvaro (vissa fall kallas detta för lyckoforskning). De forskningsresultat som finns (de är i legio, finns också ledande lyckoforskare i Sverige) visar att "välbefinnandet" (ursäkta ordet) har legat still i 'västvärlden' sedan 70-talet. Dvs. trots att vi materiellt sett har fått det mycket bättre har inte vår vb. ökat.

Poängen är: att Lyckat efter en viss nivå av "grundförutsättningar" inte ökar. Dvs. det finns ingen koppling mellan det materiella överflödet och välbefinnande.

Därmed är det en känga till västvälden som överutnyttjar världens resurser trots att det inte finns en koppling mellan "prylar/konsumtion" och välbefinnande..

Lyckoforskningen har också kommit fram till att det finns många andra faktorer som 'gör-oss-lyckliga': t.ex. hälsa, stimulans, familj, trivsel på jobbet, sociala nätverk osv. osv.: immateriella ting således


typ. =)

Daniel sa...

Annan intressant forkning med en annan ideologi bakom antar jag:

http://nonicoclolasos.wordpress.com/2008/10/04/fel-om-pengar-och-lycka/