2009-08-25

Födelsedag och religion

Hurra, hurra, idag är det min födelsedag! Ryktet (myten?) säger att aboriginer inte firar födelsedagar; snarare firar man personliga insikter och klokskap - man kan med detta synsätt dra ihop en festlig tillställning när man känner att man lärt sig något nytt, kommit till en insikt, eller blivit en "bättre" människa. Vi, däremot, är besatta av siffror, och siffran 30 är hyfsat laddad i vår kultur :-)
Nåja, inte har man blivit klokare - snarare mer förvirrad med åren.

Lästips: Idag varnar Niklas Ekdal för herr Spock, och tangerar med sitt inlägg min personliga åsikt i religions- och vetenskapsfrågan; en intressant parallell till ämnet, som kompleterar Ekdals inlägg, står Anders Johansson för på DN-Kultur idag, som har läst Nietzsches "Den glada vetenskapen". Båda artiklarna borde begrundas av de såkallade "humanisterna".


4 kommentarer:

Charlotte W sa...

Men grattis då, för tusan :)

Heiti Ernits sa...

Charlotte:


Man tackar tackar! :)

Thomas Svensson sa...

Ja, grattis, Heiti. Jag tror inte du är mer förvirrad, möjligen mer insiktsfull i att och varför du inte vet så mycket egentligen.

Angående min förening "Humanisterna" så humanisternas syften mycket nära Ekdals slutkläm:
"Det är alltså inte Gud som är fienden, utan fanatismen och intoleransen. Dessa fenomen dyker ständigt upp i olika skepnader, såväl sekulära som religiösa."

Heiti Ernits sa...

Thomas:

Ja, det är ju det som är paradoxen :)

Det var egentligen slutklämmen som var det viktigaste...och det glädjer mig att Humanisterna får dig som tillskott, vinster är deras :)