2007-01-24

Fara och flyga

Nu bär det av, på söndag realiseras våran bröllopsresa till Thailand, och jag börjar få lite resfeber. Packningen skall packas, passet skall med, men det viktigaste av allt, är rese litteraturen, det är få tillfällen man får chansen att läsa en god bok och bara njuta.

Resans ballast består av en brokig skara:

Tegelstenen, Brott och Straff av Dostojevskij är resans ankare.
Älskar rysk litteratur, även om man ibland, förvirras av ryssars böjelse för smeknamn.
Förstasidan innehåller en förteckning av karaktärerna och deras mångtaliga namn, det behövs.Den smått melankoliska Milan Kundera, bidrar till resan genom romanen Skämtet. Milan briljerar med psykologisk skärpa, och spännande intriger; Och aldrig förr har jag stött på en författare som använder sig av så ofantligt många parenteser.Hermann Hesses, Narziss och Goldmund är resans joker, har fått boken varmt förordad, men aldrig läst någonting av Hermann tidigare. Har väldigt höga förväntningar.

Resans politiska färgklick, är ”Skurk Stater” av Noam Chomsky, fick boken i julklapp. Onekligen ett aktuellt och intressant ämne, och även om det är semester, så måste den politiska ådran hållas igång.

6 kommentarer:

Johan sa...

verkar som det blir en trevlig resa - på flera vis :)

själv sliter jag med "Idioten" nu. han är grym på dialoger den där Fjodor.

Heiti Ernits sa...

Gillar du dostojevskij så kan jag varmt rekomendera "Anteckningar från ett källarhål" och Dubbelgångaren. De är inte lika omfångsrika (är i novellformat), med desto snärtigare.

Anonym sa...

Å, vad trevligt - en blivande Hesseläsare! Jag kan varmt rekommendera "Narziss och Goldmund", som hör till mina favoriter bland Hesses böcker (har läst de flesta som finns på svenska), om än inte min absoluta favorit. Instämmer också i din rekommendation av "Anteckningar..." Tror du skulle gilla Hesses "Stäppvargen" och "Demian".

Anonym sa...

Jag glömde förresten att gratulera!

Heiti Ernits sa...

Jimpan: Tackar så mycket!
Kommer säkert att gräva mer i Hesses verk. "Att läsa" listan börjar bli mer än diger =)

jimpan sa...

Konstigt att jag blev anonym på mina två kommentarer ovan. Har du precis bytt till nya Blogger?