2007-05-30

Intolerans och Fördomar

Homofobin är utbredd i Polen, rötterna tros ligga i en sorts katolsk fundamentalism, och läget för homosexuella har kraftigt förvärrats sedan den starkt konservativa regimen tillträdde; Den nya ledningen ser sig utföra en moralrevolution, ett korståg mot dekadensen präglad av patriotiska värderingar. Och det finns de som påstår att förföljelsen som rättfärdigas av den politiska ledningen påminner om 1930-talets nazistiska hatpropaganda.
Premiärministern Jarosław Kaczyński har krävt en lag som hindrar homosexuella från att bli lärare, och har avskaffat departementet för jämställdget och skydd av minoriteter.
Homofobin i Polen har tagit ny svindlande och surrealistisk vändning, där polens Barnombudsman Ewa Sowinska har bett psykologer om råd för att utröna om Teletubbies figuren Tinky Winky sprider homosexualitet och därför bör förbjudas.
- ”Jag lade märke till att han bar en handväska”, sade Sowinska i en tidningsintervju.
Det här vittnar om djup okunskap och ingrodda fördomar.
Debatten fördes även USA i slutet på 90-talet, med pastorn Jerry Falwell i spetsen, men den stora skillnaden ligger i att ideérna i Polen har politiserats, och är därför mycket farligare.
Vart tog respekt, tolerans, acceptans och medmänsklighet vägen?
Polens kurs är oacceptabelt och ovärdig en modern och sekulär demokrati!

5 kommentarer:

Gisan sa...

Jag hörde om det här med Tinky Winky på radion nyss. Först trodde jag att det var ett skämt. Min son såg Teletubbies dagarna i ända en period när han var mindre. För mig är de könlösa. Men tydligen är jag helt ovetande jämfört med barnombudsmannen i Polen. Det är helt horribelt!!! Frågan är vart det slutar med en sån regim...

Heiti Ernits sa...

Det är skrämmande...Jag hoppas verkligen att EU vågar säga ifrån, när det gäller utvecklingen i polen. Jag hoppas också på att sverige kan inta en officiell ståndpunkt i frågan...

Johan sa...

Ahapp. Så fort man kan glömma. Snart så kommer väl något ljushuvud där borta på att man borde dela av en del av huvudstaden Warszawa och trycka in alla homosexuella där... Och kanske kalla det för ett getto.

Och apropå teletubbies, vem har lyckats bestämma kön på dem och hur gick det i sådana fall till?

Daniel sa...

Jag föredrar att använda begreppet respekt. Tolerans och acceptans handlar ju om samma gamla överordning, där heteros är vänliga nog att tolerera och acceptera HBT-personer.

Se även
http://lakejerna.blogspot.com/
2007/05/det-vidriga-hatet.html

Heiti Ernits sa...

Daniel:
Min andemening var det samma; Men Respekt är nog ett bättre ord i sammanhanget om man tänker efter lite...