2007-08-27

Bistånd

Regeringens förslag att minska antalet biståndländer från 70 till 33 länder har väckt ont blod.
Jag kan inte bedöma om förslaget är bra eller inte, men det jag framför allt blir förvånad över är den (numera) sedvanliga brådskan att driva genom frågor.
Det är framförallt inte frågan om antalet länder som har väckt kritik, utan urvalet av dessa och hanteringen av ärendet.
Tydligen har regeringen, återigen, drivit genom ett hastigt genomtänkt förslag, utan att för den skull remittera och diskutera frågan bredare med olika samarbetsorganisationer (där både kunskap och erfarenhet besitts).
Den demokratiska processen tar tid, och bör så också få göra.

(Bloggaren Sven Elander skriver ett välskrivet inlägg om de föreslagna förändringarna).

1 kommentar:

Folkomrostning Nu! sa...

SIDA’s standard kommentar ar nu “vi ska nu satsa på aktörssamverkan inom prioriterade områden såsom miljö, demokrati och mänskliga rättigheter.”

SIDA har alltid anvant floskler for att forsoka lata klok nar man beskriver sin fatalt misslyckade verksamhet. Sossarna har alltid fokuserats SIDA hjalp till krigforande kommunist diktaturer. De ar for manga att rakna upp men nagra av sossarna favorit regimer har varit, Nord Vietnam, Kuba, Angola, Mozambique, Zimbabwe. Borgar regeringar har inte andrat mycket pa den politiken, dom minskade visst stodet till Kuba men inte mycket mer. Zimbabwe har fatt over 4 miljarder kr, stodet fortsatter nu med 130 miljoner per ar trots att regimen overgatt till total diktatur och anser sej ha rad att fora krig I andra lander. Hur effektiv har hjalpen varit? Nu ar det 80% arbetsloshet, 100.000 % inflation, medel livslangden minskar varje ar. Om man antar att 5 miljoner var utfattiga for 20 ar sedan, sa ar nog dubblet sa manga utfattiga idag. Dessutom sa fanns det jobb till de 5 miljoner fattiga for 20 ar sedan. Knappt nagon har jobb idag pga den socialistiska politiken som har forstatligat det mesta i landet. Som summering maste man konstatera att all u-hjalp till detta och manga andra lander har varit total bortkastad. 4-5 miljarder svenska kronor bortkastade pa sossarnas experiment med hjalpa regimen forvandlas ifran en kapitalistisk kornbod mitt i sodra afrika till en fatalt misslyckad socialistisk planekonomi. SIDA’s babbel, struntprat och fina ordval hjalper inte de miljoner som tvingats pa flykt eller mordats av de krigforande kommunist regimer som sverige bidragit till. Detta ar ett morkt kapitel i svensk historia som maste upphora och utvarderas, och talas om sa skattbetalarna far reda pa vad vi gjort. Sanningarna har fortigits for lange.