2008-01-11

Kärnkluvet

Yess! Folkpartiet har nu tagit tillfället i akt och vädrat sin favoritåsikt för att komma tillrätta med klimatproblematiken: Mer kärnkraft åt alla!
Att kärnkraft som den ser ut idag (och de närmaste decennierna) inte är hållbart i längden har jag redan skrivit om tidigare. Så jag skall inte tjata mer om detta just nu.

Men så ett annat perspektiv.
Folkpartiet ropar på utbyggnad. Men samtidigt rasar politikerna över blockgränserna (läs: även folkpartister) i Östersund över att ett Australiensiskt gruvbolag har fått tillåtelse att provborra efter Uran.

Som sagt. Mer kärnkraft! Men inget uran på min bakgård! Sällan gosse!

Politiker och allmänheten verkar vara lika kluvna i frågan som uranet i fråga.

4 kommentarer:

Johan Simu sa...

Tja om vi kör bilar måste vi då borra olja i sverige? Om vi köper leksaker måste vi tillverka plasten i sverige? Om vi tillverkar guldsmycken måste guldet brytas i sverige ect?

Ingen tvingar tex australien att tillåta uranbrytning. Det är ett demokratiskt land som tar sina egna beslut och konsekvenserna av de besluten helt frivilligt.

Att vi i sverige inte bryter uran men samtidigt inte har något emot brytning av tex guld är väll om något ett bevis på att medelsvenson har en fruktansvärt obildad uppfattning om strålning och dess effekter?

Heiti Ernits sa...

"Tja om vi kör bilar måste vi då borra olja i sverige?....."

Jag tror bestämt att du inte riktigt förstod vad jag syftade på ;)
Det handlar om den dubbla hållningen. Samtidigt som det finns politiker som tycker att kärnkraft och uranbrytning är alla tiders, finns det samtidigt ett kraftigt motstånd mot att bryta uran i Sverige, det märkliga i det här fallet är att det kommer från samma politiska läger.
När problemen finns i vår egen omgivning så ropar vi högt.


Visst är det samma sak med diamanter, guld, olja osv.
Problemen finns i andra länder med det struntar vi oftast i, bara vi får våra råvaror eller vår energi.
Det är först under de senaste åren man börjar bejaka de etiska aspekterna i upphandling och företagens etiska-policys."... medelsvenson har en fruktansvärt obildad uppfattning om strålning och dess effekter?..."

Kärnkraft som företeelse är trots allt en rätt komplicerad företeelse. Inte sällan finns det motstridiga undersökningar och uppgifter.
Det är också svårt att hitta forskning som är oberoende.
Att allmänheten är orolig är ett sund tecken enligt mig.
Försiktighets principen...

Johan Simu sa...

Tja visst blir även jag äcklad av det hela. Men politiker verkar tyvär i regel vara en rätt så outbildad grupp människor som beter sig ologiskt för det mesta oavsett parti.

Men jag ser fortfarande inget moraliskt problem med att ha kärnkraft i sverige men ändå inte bryta uran. Speciellt inte då uranet bryts i andra demokratiska länder.

Det är inte ett sundhetstecken när oro går över till obefogad rädsla.
Men där har media hela skulden genom att okritiskt sprida skit som att uranprospektering leder till missbildningar bland renkalvar odyl.

När det gäller oberoende forskning inom kärnteknik och strålskydd så är det faktiskt lika enkelt att hitta som inom vilket annat fält som helst.

Kärnkraftsdebatten har många likheter med klimatdebatten, inom forskningsfältet finns det egentligen ingen stor debatt om säkerheten eller hur farlig strålning är. Den signifikanta debatten inom strålskydd är ifall cancerrisken verkligen går linjärt i lågdosregionen.

I media däremot så pågår en vild debatt eftersom varenda dåre som släpper en dålig studie får publicitet bara den är kontroversiell. Precis som klimatförnekarna omfamnas av fossila industrin so omfamnas strålningsdårarna av miljörörelsen.

Christoffer sa...

NIMBY (Not In My Back Yard) är ett känt fenomen och det är inte bara uran det gäller.

Jag har sett fall om sopstationer, vindkraftverk, fjärvärmeanlägningar, sjukhus, bostäder osv osv. Och det gäller alla politiska inriktningar.


ps har du några bevis för att de lokala folkpartisterna är emot detta ? för jag hittar ingenting i media