2008-01-17

Makt, vad är det?

Frågan om vad makt och maktstrukturer är och hur dessa manifesteras är en väldig svår, men viktig, ämne att diskutera. Men risken är att man ofta hamnar i en alldeles för teoretiskt diskussion. Mats Olsson har gjort tvärtom, han börjar med att analysera sin egen omgivning.
Rätt intressant faktiskt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, har själv jobbat lite grann med makt i filosofin, kom att tänka på en liten brevväxling mellan Einstein och Freud som heter "Varför krig?" (eller något liknande). Ganska lättläst till trots för att ingen av dem bjuder på de stora filosofiska spekulationerna så vill jag påstå att den är värd att läsa, det finns förresten ett essay till i brevsamlingen som är skriven av Sci-fi författaren Asimov "Den gode jord dör" tror jag den heter. Samlingen ligger runt 100 sidor (i litet format) så du får läst den på ett par timmar (om du inte gjort det förstås).

Asimovs essay kan vara intressant från ditt miljöpolitiska ståställe iaf...

Magnus

Heiti Ernits sa...

Ah! Tack, alltid kul med nya infall!

Hittade boken!
http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=917028010X

Har beställt den nu...essän ingick i den här utgåvan...På tal om makt så har en hel intressanta diskusioner förekommit här:

http://jimpan.wordpress.com/2007/01/29/en-gron-diskussion-om-frihet/#more-30

http://holist.wordpress.com/category/socialistisk-filosofi/makt-och-frihet/Är du bevandrad i herrar som Foucault, delanda och deleuze?
De verkar vara på modet när dessa maktstrukturer skall analyseras...