2008-08-11

FN-förbundet kritiserar Sverige

Svenska FN-förbundet riktar skarp kritik mot Sveriges flykting- och minoritetspolitik i en rapport som släpptes idag. Rapporten lyfter fram flera viktiga problem som många utsatta grupper, däribland Samer, Romer, invandrade kvinnor, papperslösa flyktingar och muslimer, upplever i sin vardag; för flera utsatta grupper blir situationen i landet allt sämre eller oförbättrad konstaterar rapporten.
Bland annat lyfts fram förhållanden för papperslösa flyktingarna och det faktum att Sverige, tillskillnad från de flesta andra länderna i Europa, nekar dem vård. Rapporten är konstruktivt utformad där varje kritisk artikel åtföljs av rekommendationer och åtgärdsförslag. Och jag hoppas innerligt att migrationsminister Tobias Billström (m) tar till sig innehållet i rapporten.

Att situationer för flyktingar och asylsökande i Sverige har försämrats avsevärt de senaste åren råder det ingen tvekan om; framförallt är det diverse frivilligorganisationer samt Svenska kyrkan som har slagit larm om missförhållandena. Traditionell media tiger, vilket har lett till att allmänheten och politiker sällan får reda på missförhållandena.

Vill du göra din röst hörd (eller få reda på hur flyktingpolitiken ser ut på verkstadsgolvet) så är du välkommen att att ansluta dig till asylgruppsmötet (OBS! politiskt oberoende gruppering) på onsdag 18.00, Magasinsgatan 10 (4tr). Bland annat skall vi försöka anordna en hearing, den 22 november, där olika organisationer, politiska partier, jurister, journalister och tjänstemän bjuds in till diskussion om flyktingpolitiken.


Se tidigare inlägg i samma tema.

2 kommentarer:

Erik Josefsson sa...

Kolla särskilt in vad Sverige har åtagit sig att göra för flyktingar/asylsökande under det kommande ordförandeskapet.

Har lagt upp två dokument här som kanske kan vara intressanta att jämföra vad gäller dessa frågor:

http://euwiki.org/index.php/Consilium/11286/08

http://euwiki.org/index.php/Consilium/10684/08

Läbbiga bokstavskombinationer är FRONTEX, PNR och EURODAC.

Heiti Ernits sa...

Tack för info:t! Mycket intressant, skall läsa dokumenten!

Mvh Heiti