2009-05-18

Maria for president!

Maria Wetterstrand, som deltog i gårdagens partiledardebatt - har minst sagt fått positiv respons från politiska förståsigpåare; kopierat från Jakob Dalunde:

Mats Knutsson:

Göran Hägglund kom bort under långa avsnitt. Sahlin hade svårt att ta sig in ibland. Ohly och Wetterstrand var på hugget.

Johan Sjölander:

Visst, det kunde ha varit mer EU men jag tycker ändå det var en helt ok debatt. Guldstjärna till Maria Wetterstrand.

Brit Stakston:

Wetterstrand var den enda som väckte någåt slags intresse – visade lite passion och engagemang vid ett par tillfällen.

Eva-Lena Jansson:

Jämrans vad vass Maria Wetterstrand är!

Peter Högberg:

Maria W sätter huvudet på spiken då hon pekar på att borgerligheten nu tar efter vår miljöpolitik dock light

Nikke Lindqvist:

Ingen av partiledarna (utom möjligen Wetterstrand) var det minska övertygande kring integritetsfrågorna.

Niklas Swedenborg:

Fullträff av Wetterstrand detta om att fildelning och upphovsrätt inte var med i kulturutredningen.

Johan Larsson:

Wetterstrands friårsförslag tycker jag verkade vettigt.

Marta Axner:

Äntligen nån som pratar om investeringar, heja Maria Wetterstrand.

Anders Löwdin:

Maria är en stjärna. Det måste jag ändå säga…

Och nu kommer kommentarer i  media:

Lena Mellin i Aftonbladet:

Vad Maria Wetterstrand visade i går, och som de andra misslyckades med, är att hon kan uttrycka sig så att folk förstår vad hon menar. Hon var konkret.

Alliansens arbetslinje vilar på att skatten på arbete sänks. För att ha råd med det har annat försämrats, exempelvis a-kassa och sjukförsäkringen.

I Wetterstrands mun låter det så här:

– Att det ska löna sig att arbeta betyder med er politik att det ska kosta att vara arbetslös eller sjuk.

Enkelt. Men begripligt.

DNs ledarredaktion:

Bäst i klassen var denna gång Jan Björklund (F) och Maria Wetterstrand (MP)

(…)

Maria Wetterstrand var klar och redig. När Fredrik Reinfeldt ville ha besked om hur mycket av skattesänkningarna som vänsterledarna ville ta tillbaka och för vilka, var Wetterstrand den enda som gav ett klart besked. Skatterna ska höjas för dem med en månadslön på 30.000 kronor eller mer. Det var, enligt Wetterstrand, de som ”tjänar allra mest”.

SvD ledarredaktion:

Om Alliansen tog hem en förvisso ganska jämn match mellan blocken så var det Maria Wetterstrand som lyste klarast på oppositionens planhalva med stringenta resonemang och begripliga invändningar. Hon är dessutom den enda som klarar av att ge Alliansen rätt här och var, vilket inger trovärdighet – inte minst skapar hon då ett ännu bättre skottläge när sedan hon ger sig på det som borde vara en borgerlig regerings paradgren – företagande.

Det är faktiskt pinsamt för regeringen att det var Wetterstrand som både först och oftast tog upp småföretagens villkor som en annan sida av arbetslöshetsdebatten och som ett viktigt sätt att skapa jobb. Utan henne hade de rödgrönas trovärdighet varit ett fullständigt haveri, med “mer pengar till kommunerna” som enda plan.

Stig-Björn Ljungren i Aftonbladet:

Vad överraskade dig?

Att Maria Wetterstrand tillåts vara den enda riktigt begåvade politikern i Sverige.

Expressen:

Från Newsmill-redaktören och tidigare politiska redaktören PM Nilssons plats i tv-soffan var det enkelt att utse kvällens bästa debattör: – Maria Wetterstrand var kvällens klarast lysande stjärna. Hon framför sina åsikter på ett tydligt sätt och agerar som en kraftfull oppositionsledare.

Enligt PM Nilsson är det inte i de traditionella frågorna som skatte- och arbetsmarknadspolitiken hon är som skarpast. Hon är mycket stark i framkantsfrågor. I klimatdiskussionen är hon bäst, och i fildelningsdebatten är hon säkrast. Där har de andra inte en chans mot henne.

Kommentarer från politiska bloggar:

Karin Svensson:

Jag gillar Maria, det har jag alltid gjort eftersom hon är klar, tydlig och engagerad. Hon vet vad hon kan och hon framför det på ett ypperligt sätt. Jag tycker att Mona och Maria kompletterar varandra på ett bra sätt och om de skulle finslipa sig ihop lite mer och ladda mer tillsammans före debatterna så skulle de bli ett mycket bra team. Igår lyste Maria Wetterstrand, precis som hon har gjort debatterna innan.

Socialdemokraten Erik Laakso skriver på bloggportalen Arvid Falk:

Maria Wetterstrand framstår allt mer som den smartaste, vältaligaste och skarpaste av alla landets politiker. En briljant debattör, smart retoriker och balanserad i tillvägagångssättet. Här har den röd-gröna koalitionen sin främsta tillgång om man har förstånd att använda tillgången rätt.

Krassman:

Mona Sahlin och MariaWetterstrand var knivskarpa. Mona var tuffare än tidigare och pekade på den oansvariga politiken som Reinfeldts regering levererat. Wetterstrand backade upp bra kring jobben och hon kom med ett par riktigt bra formuleringar kring jobben. Höjda skatter för de som tjänar mest är budskapet, och de görs för att investera Sverige ur krisen, inte att låta våra unga, arbetslösa, sjuka och våra pensionärer få betala de skattesänkningar som borgerligheten genomfört för de som tjänar mest.

Edvin Alam:

Som jag har skrivit tidigare är hon oppositionens starkaste kort och det bekräftas av olika förtroendeundersökningar. Hon var verkligen vass under gårdagens partiledardebatt.

Mer medie-länkar här (DN 1DN 2SvD 1SvD 2SvD 3SvD 4Aftonbladet 1,Aftonbladet 2Aftonbladet 3Aftonbladet 4Expressen 1Expressen 2).


Dessutom, inte minst beröm från Erik Laak(S)o;  Lite roligt är det allt.

Inga kommentarer: