2008-05-22

Mörk dag

Idag är det en mörk dag. Lagförslaget som slår fast att de papperslösa flyktingar (se tidigare inlägg om detta) inte skall ha samma rätt till sjukvård som de som redan åtnjuter medborgerliga rättigheter, klubbades genom igår med röstsiffrorna 265-33 i riksdagen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet motsatte sig kraftigt detta, vilket tydligt visar att partierna vilar på en ideologi som grundar sig på en humanistisk människosyn.
Desto märkligare blir den socialdemokratiska hållningen: ”Att vara socialdemokrat är att skämmas” skriver Roya på Roymaochmathildas blogg. Det är märkligt, då partiet ständigt orerar om solidaritet med de utsatta: vilket är ett universalistiskt ställningstagande, men som i praktiken snarare visar sig vara partikulär och exkluderande. Jag kan inte se annat än att detta är en ideologisk härdsmälta för socialdemokratin.
Lagförslaget strider mot grundläggande mänskliga rättigheter, nämligen den om Rätten till Hälsa, som även FNs särskilda rapportör för hälsa, Paul Hunt, kraftfullt påpekar. Jag räds över den riktning som Sverige börjar röra sig mot.

Mer om detta: Charlotte, mp, LO, ETC

2 kommentarer:

Anonym sa...

I Sverige är "human flyktingpolitik" något kvantitativt, vi öppnar våra gränser för många och berättar gärna att vi tar emot fler irakier än hela USA men vi skiter i hur vi behandlar dem här!

Skola och vård är visst överflödigt?! Typiskt agerande från S och M tyvärr.

/Markus

Heiti Ernits sa...

Håller med! Blir destå mer förvånad över S agerande, så äver LO har rytit ifrån när det gäller behandlingen av de papperslösa...