2008-04-28
Gröna gerillan
Ta med dig lite solrosfrön, köp dig ett träd eller två och plantera dessa på ställen som du tycker skulle behöva en ansiktslyftning. Do it yourself är en vitamininjektion rakt in samhällskroppen men även i människosjälen.
Jag skulle också vilja tipsa om en artikel skriven av Otto von Busch.
2008-04-24
Klustervapen
Tidigare inlägg i samma tema.
2008-04-22
Frustration
Vem har sagt att kommunpolitik är tråkigt? Jag får ständigt slåss för att andra politiker (läs resten av majoriteten i Borås) skall respektera skyddsvärda naturområden. Möten är yviga och diskussionerna är heta. Begrepp som biologisk mångfald och ekologi är så gott som okända, även inom nischade facknämnder som miljönämnden, som jag själv sitter i, eller rättare sagt: de är just enbart begrepp och ingenting annat. Det skall byggas och exploateras in absurdum; det märks tydligt att mycket av miljötugget för många politiker är enbart läpparnas bekännelser, begreppet ”Hållbar Utveckling” är dagens modeslogan. Grundideologin verkar vara atomistisk till sin karaktär och perspektiven sällan långsiktiga. Nåja, man får väl kämpa på, men jag vågar knappt tänka på hur klimatet för en miljöpartist måste ha tett sig för ett antal år sedan.
Ett mindre obegripbart inlägg i samma tema.
Jag skulle också vilja tipsa om en ny söksajt som använder Google alternativt Yahoo för sökning, men där varje sökning ger ett bidrag till trädplantering. Var tusende sökning ger ungefär två nya träd. Gott folk, dax att paxa Ecocho till startsidan!
(Tack Markus för länken)
2008-04-17
Bristen på bostadspolitik?
När den nuvarande regeringen avskaffade ränte- och investeringsbidragen för nybyggnation av hyresrätter fick det till följd att nybyggnationen mer eller mindre avstannade på grund av olönsamhet. Idag byggs det enbart nya och dyra bostadsrätter som få människor med ’normal’ utkomst har råd med, för att inte tala om studenter. Avskaffandet av stoppregeln har lett till ett accelererande förlopp där många hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Jag tror att de flesta kan skriva under på att det behövs en blandning av både hyres- och bostadsrätter i ett samhälle; men det vi ser idag är en likriktning av bostadsmarknaden som kan få ödesdigra konsekvenser. Regeringen har också yttrat sig positivt till att marknadsanpassa hyrorna för hyresrätterna: återigen går lönsamhet före samhällsnytta. Barbro Engman förbundsordförande i hyresrättsföreningen är med rätta orolig över den utredning, som kommer att presenteras för Mats Odell imorgon, där det föreslås att hyrorna skall marknadsanpassas.
Problemet som kan uppstå är många och ödesdigra: Folk som inte har råd att bo kvar, försämrad möjlighet för invandrare att etablera sig i attraktiva områden (=slår mot integrationen), omöjligt för studenter att hitta boende (det saknas även studentboende idag), omöjligt att etablera sig på bostadsmarknaden utan banklån etc. etc.
Jag är mycket tveksam över att "marknaden" skulle vara en god kraft när det gäller bostadspolitiken: "marknaden" har inte historiskt hitintills inte visat sig vara en ansvarsfull aktör oavsett etableringsområde.
Tidigare inlägg i samma tema.
2008-04-15
Hållbar utveckling
Visst är bilden talande? Människor, samhälle och ekonomi är beroende av ett fungerande ekosystem. Ekosystemet är själva förutsättningen för allt liv och är i en förlängning själva grunden för all mänsklig aktivitet: inklusive ekonomin. Även den sociala dimensionen är beroende av en fungerande ekologi. Men det tycks som regeringen inte riktigt insett detta. Ekonomin (den inre cirkeln) sätts alltid i första rummet; vilket även den senaste budgetpropositionen visar: den slår hårt mot både människor (den sociala dimensionen) och klimatet (den ekologiska dimensionen). Den utveckling som vi ser vi världen idag (=klimatförändringar) beror på att ekonomin alltid har satts första rummet. Den förhärskande synen har varit att naturen skall tämjas och enbart tjäna som en försäljningsvara. Jag hoppas på en förändring.
2008-04-14
Bristen på vettig skogspolitik
2008-04-13
2008-04-11
Gubbslem
Hur uppstår socialt ”slem” (Phlegm)? Det vill säga hur organiseras och varför uppstår de sociala nätverken för likasinnade; det kan handla om etnicitet, kön, intressen eller andra faktorer som får ”slemmet” att hålla ihop. Karl Palmås, Christopher Kullberg med flera, har gjort ett försök att illustrera förekomsten av manliga nätverk i bloggosfären: det vill säga, män som skriver om män och länkar till män, m.a.o. bloggarnas homosocialitet. Karl är intresserad av varför manliga nätverk hela tiden uppstår. Fokuset ligger inte på att identifiera de befintliga strukturerna, utan snarare att analysera tillblivelsen av dessa. Avsaktandet av kvinnor i dessa nätverk är talande. Från detta experiment är det inte långsökt att dra paralleller till sociala konstellationer i samhället, vilket gör problemet ytterst angeläget. Det intressanta i det här fallet är också hur studiet i sig påverkar studieresultatet: för har inte jag precis blivit en del av gubbslemmet?
Bland annat har Evelina, Heja Världen och Jimmy skrivit klokt om ”Follow The Phlegm” projektet.
2008-04-10
Kortsiktigt tänkande
Det är sorligt. Sveriges infrastruktur, då framför allt järnvägen, är oerhört eftersatt. Vi måste få fler järnvägar och snabbare tågförbindelser, kraven kommer från både industrin och privatpersoner: att bygga ut infrastrukturen kommer att ta tid och kosta mycket pengar. Vi behöver stora satsningar på miljö- och energiområdet. Vi måste stärka skolan och rusta upp skolmiljöer. Vi befinner oss i en eventuell konjunkturnedgång och det världsekonomiska läget är oerhört ansträngt; vilket gör det ytterst osäkert när vi kan få de ekonomiska reformutrymmena igen. Det här utspelet ser jag enbart som kortsiktig populism, vilket, tror jag, kommer att stå samhället dyrt i slutändan.
2008-04-08
Copyleft, en motkraft?
2008-04-05
Yet another modeblogg
Som sagt. Jag var hos skräddaren nyligen och jag är mycket nöjd. Plötsligt kan jag använda mina gamla kostymer och flera par jeans som legat längst bak i garderoben. Jag är övertygad om att vi kommer att behöva laga, förvalta, vårda, göra-om och köpa tjänster i större utsträckning i framtiden.