2008-05-31
En förtappad själ?
”Ett grönt partis politiska problem försvinner inte när det kommer in i parlamentet”, skriver Andrew Dobson. Så sant som det är sagt. Vi har lyckats ta in oss i parlamentet, inte bara en gång, utan två. Tack vare ett konstruktivt samarbete med sossarna under 1998-2006 har vi etablerat oss som en viktig politisk kraft med betydande inflytande. Förhandlingskompetens och förmågan att driva en ansvarsfull politik. Med det förhandlande och kompromissande som är en nödvändig del av det parlamentariska arbetet om man ska få något uträttas och nå faktiska politiska framgångar, har varit frustrerande för en del inom partiet som tycker att de är grönare än andra och som återkommande mullrat om att riksdagsgruppen ”lägger sig platt” eller ”säljer partiets själ”. Kritik av detta slag kommer säker att blossa upp igen sedan Maria Wetterstrand haft modet att ifrågasätta partiets ut ur EU-linje. Våra riksdagsledamöter är värda allt stöd de kan få. Det är de som har att hantera gröna idéer i praktiskt politik. Det är de som under flera år upplevt att vi i vissa frågor ställt oss vid sidan av och berövat oss själva möjlighet till inflytande. Utträdeskravet är ett exempel, medborgarlönen är ett annat. Det är vikigt att skilja mellan ideologi och metod. Marias resonemang om EU i förra numret av Grönt visar att medlemskap är fullt förenligt med grön ideolog och att EU kan användas för att förverkliga gröna mål. Ett flera år gammalt ställningstagande till en metod (EU-medlemskapet), behöver inte vara rätt idag- världen förändras. Syftet med medborgarlön är att tillgodose behovet av ekonomisk grundtrygghet. Om det går att tillgodose på et annat sätt, som det finns en chans att få gehör för hos andra partier, och som är möjligt att genomföra i praktiken, finns det skäl att lämna den gamla metoden för en ny. Om man valt att bilda ett parti, och lyckats ta in sig i parlamentet, måste man inse att man där är tvingad att använda sig av den institutionaliserade steg-för-steg-strategin för att förverkliga sitt projekt. Den gröna parlamentarikern måste ha tålamod. Genom att vara grön är hon eller han per definition radikal, men det parlamentariska systemet kräver behärskade radikala, som inte behöver avvika från andra gröna när det gäller de långssiktiga målen, men som gör det när det gälle strategier, uthållighet och tålamod. Grön politik är mer än det som händer i parlamentet, men den gröna parlamentarikern är livsviktig för den gröna rörelsen, och det är viktigt att respektera den kompetens som våra riksdagsledamöter besitter och inte återkommande kritiserar de för att sälja ut sin själ.”
För er som skall svänga era "lurviga" i kväll, så vill jag smyga in ett litet låttips.
Clay Allison - Señor Slapstick
2008-05-30
Homo Economicus
2008-05-28
Alternativa företagsformer: gör om Svenska spel?
Dock är debatten oftast enkel(två)spårig : Statliga bolag kontra de privatägda. Man skall inte heller sticka under stol med att det i dagsläget finns en hel del problem i några av de statligt ägda bolagen, vilket delvis beror på att många av bolagen är vinstdrivande; Vattenfall slår dövörat till när det gäller de statliga miljödirektiven och fortsätter att bygga kolkraftverk och satsa på kärnkraftverk i andra länder, samtidigt som de konsekvent ignorerar utbyggnaden av förnyelsebar energi. Svenska spel (läs tidigare inlägg om detta) driver en aggressiv marknadskampanj vilket i sig motverkar själva existensberättigandet för ett spelmonopol.
SJ höjer biljettpriserna trots att vi borde stimulera fler människor att ta tåget istället för bilen eller flyget.
Förtroendet för de skattefinansierade statliga bolagen minskar kraftigt från allmänheten, vilket är oerhört olyckligt, då du och jag också är delägare. Miljöpartiet har länge försökt nyansera debatten genom att lyfta fram alternativa företagsformer; här måste vi våga tänka nytt och jag tror att Sverige är definitivt mogen att ta debatten. De alternativa allmännyttiga företagsformerna är i legio: Allmänintressebolag (Public Interest Company), Community Development Corporations (CDC), Gemenskapsföretagande (Community Business), Bolagsbolag, Kreditgaratiföreningar, Allmännyttiga kooperativa företag (SCIC), Community Interest Company (CIC) för att nämna några. Den viktiga poängen med flera av dessa företagsformer är att de inte nödvändigtvis är vinstdrivande och att de har en ”demokratisk” organisationsstruktur med flera olika intressenter istället för en klassisk styrelse. Därför läser jag med stort intresse rapporten som har tillkommit i ett samarbete mellan företagsforskaren Karl Palmås och miljöpartisten Carl Schlyter.
Vi måste våga lämna höger-vänster perspektiven på företagsformerna och tänka nytt; för att citera Karl Palmås:
”Svenska modellen utformades av experimentella politiker och ekonomer till både höger och vänster. Samma experimentella anda måste råda i fortsatta diskussioner om den offentliga ägandets framtid.”
Politikerbloggen har snappat upp att Miljöpartiet kan tänka sig att göra om Vattenfall till ett allmännyttigt företag för att komma tillrätta med elpriserna och miljösatsningarna.
Läs också foldern om lokal ekonomi, och för den som söker mer information finns New Economics Foundation.
Asylgruppsmöte
Föreningen Glokala Sjuhärad fortsätter att arrangera möten där man diskuterar Svensk flyktingpolitik. Mötet äger rum på eftermiddagen klockan 16.30 och hålls i Caroliförsamlingens lokaler (Magasinsgatan 10, 4 tr). Det finns mycket att prata om:
* Tillståndet för de flyktingar som är utvisade men där utvisningen inte kan verkställas
* Tillståndet för de ca 30.000 gömda och papperslösa i Sverige
* Det nya lagförslaget som försvårar sjukvården för de papperslösa
* Avvisningen av barnfamiljer till Irak, men också Iran och Afganistan
* Migrationsdomstolarnas godtycke
* Ändrade regler för anhöriginvandring
* Konsekvenser av försörjningsplikten för återföreningen med sina barn etc.
* Den ökande främlingsfientligheten
* Varför är Sverige den enda landet som avvisar människor till Eritrea?
För att nämna några av punkterna….Gör din röst hörd!
Jag skulle vilja tipsa om två bra och tänkvärda artiklar skrivna av Stefan Jonsson på DN-Kultur (1,2).
Tidigare inlägg i samma tema.
2008-05-23
Kongressdax
Man kan följa kongressen direktsänt genom SVT24 mellan 13:15 - 16:00 idag. På lördag sänds kongressen mellan 12:45 - 16:45 och på söndag mellan 12:45 - 16:00.
Vill man ha lite "inside" tips eller smaskiga detaljer från "verkstadsgolvet", så skall man följa årets kongresskorre Johan Hellström som bloggar på Helene Sigfridssons blogg.
2008-05-22
Mörk dag
Desto märkligare blir den socialdemokratiska hållningen: ”Att vara socialdemokrat är att skämmas” skriver Roya på Roymaochmathildas blogg. Det är märkligt, då partiet ständigt orerar om solidaritet med de utsatta: vilket är ett universalistiskt ställningstagande, men som i praktiken snarare visar sig vara partikulär och exkluderande. Jag kan inte se annat än att detta är en ideologisk härdsmälta för socialdemokratin.
Lagförslaget strider mot grundläggande mänskliga rättigheter, nämligen den om Rätten till Hälsa, som även FNs särskilda rapportör för hälsa, Paul Hunt, kraftfullt påpekar. Jag räds över den riktning som Sverige börjar röra sig mot.
Mer om detta: Charlotte, mp, LO, ETC
2008-05-20
När kortsiktiga perspektiv får råda
2008-05-18
2008-05-16
Vansinnigt företag?
2008-05-15
Bensinpriset behöver dubbleras!
Läs mer om SIKA:s rapport.